Dirka po Franciji

Se bo Pogačar uspel izvleči iz krize? "Ne gre za maščevanje, le ..."

STA
14. 7. 2022, 06.13
Posodobljeno: 14. 7. 2022, 06.15
Deli članek:

Kolesarje na 109. dirki po Franciji danes čaka še en zahteven preizkus v Alpah. Dvanajsta etapa se bo začela v Brianconu, končala pa na mitskem Alpe d'Huezu po 165,1 km. Slovenska asa Tadej Pogačar in Primož Roglič bosta skušala čim bolje opraviti delo po dnevu krize v sredo na prelaz Granon.

Profimedia
Tadej Pogačar

Medtem ko je Roglič z več kot 11 minutnim zaostankom v sredini etapi dokončno odpadel iz boja za skupno zmago, je Pogačar še v igri na tretjem mestu, a za vodilnim Dancem Jonasom Vingegaardom zaostaja 2:22 minute. Vmes je še Francoz Romain Bardet, ki zaostaja 2:16 minute.V 11. etapi je v primerjavi z Rogličevim moštvenim kolegom pri Jumbo-Vismi izgubil skoraj tri minute, a se v boju za rumeno majico ne predaja.

"Bomo videli, ali bom v četrtek kaj boljši. Dirkal bom do samega konca. Ne gre za maščevanje, le dirkati želim in dal bom vse od sebe ter se boril, da si na koncu ne bom česa očital," je v sredo po etapi dejal 23-letnik s Klanca pri Komendi.

Pravega počitka tako zanj kot za ostale kolesarje ne bo. Karavano že takoj po startu etape ob 13.20 čaka vzpenjanje do vrha prelaza Galibier (23 km/5,1 %) na 2642 m nadmorske višine. Nato sledi dolg spustu v dolini ter še en stopničast in zelo dolg vzpon na prelaz Croix de Fer (29 km/5,2 %).

Za konec po spustu in slabih 20 km kolesarjenja po dolini sledi še 13,8 km dolg vzpon na mitski Alpe d'Huez z 21 serpentinami in povprečnim naklonom 8,1 %. Etapa bo imela poseben pomen tudi zaradi francoskega državnega praznika, dan Bastilije, kar predstavlja dodaten draž tamkajšnjim kolesarjem.

Organizatorji sicer najboljše v cilju etape pričakujejo nekaj pred 18. uro.