Super luna in gospodar podzemlja

Kaj se dogaja, v zadnjih dneh številne nenavadne nesreče?

M.K., S.N.
11. 7. 2022, 15.31
Posodobljeno: 11. 7. 2022, 15.31
Deli članek:

V Sloveniji moški padel skozi okno, drugega moškega jadrnica stisnila do smrti, na Hrvaškem pa je umrl kapitan izletniške ladijce, ki jo je prevrni visok val. V Grčiji je turist iz Severne Makedonije 18 ur preživel v razburkanem morju, najverjetneje ga je rešila napihljiva žoga, ki jo je po naključju prineslo mimo. Gre za vpliv sredine super lune?

PX
V sredo bo Zemljo obsijala super luna.

V zadnjem tednu iz Slovenije in drugih evropskih držav poročajo o nenavadnih smrtnih žrtvah. V Sloveniji je moškega do smrti stisnila jadrnica, na Hrvaškem se je zgodba z izgubljenima nemškima turistoma končala srečno, v Grčiji je turist v razburkanem morju preživel več kot 18 ur, njegovega prijatelja še vedno pogrešajo, na Hrvaškem pa se je prevrnila izletniška ladja, pri čemer je življenje izgubil izkušen kapitan. So nenavadne nesreče posledica super polne lune, ki bo nebo razsvetlila v sredo?

Nepremišljeno supanje se je končalo srečno

V soboto popoldan je nemški turist v Klenovicah najel najel sup, na katerem se je z devetletnim sinom okoli 17. ure odpravil preko velebitskega kanala proti otoku Krk. Med Klenovico in Krkom je sicer najdaljša razdalja med celino in otokom, znaša dobrih devet kilometrov.

Povprečni “supar” v eni uro po mirni vodi prevesla okoli šest kilometrov, bi posameznik do Krka in nazaj potreboval najmanj tri uri neprestanega veslanja. V soboto zvečer so v izposojevalnici ugotovili, da se nemška turista nista vrnila, zato so aktivirali reševalce.

Pri iskalni akciji je sodelovalo tudi letalo, na kopnem pa so ju iskali gorski reševalci. V nedeljo okrog desetih dopoldne so reševalci na morju najprej našli sup in eno veslo. Nekaj ur kasneje so reševalci v bližini Vrbnika na Krku našli oba pogrešana nemška turista, ki sta se nahajala na težko dostopnem območju z ostrimi skalami, približno 500 metrov od obale. Hrvaške oblasti in reševalci so ob tem poudarili, da sta imela srečom, da sta se uspela rešiti. Kljub dehidraciji, pa je 32-letni oče zavrnil nadaljnjo zdravniško pomoč.

Rešila ga je napihljiva žoga

Sreči v nesreči je imel tudi severno makedonski turist, ki je v Grčiji v družbi dveh prijateljev praznoval rojstni dan. Trojica se je odpravila kopat na obali Halkidikija na območju, ki se ga domačini zaradi močnih tokov izogibajo. Močan veter, veliki valovi in morski tok so trojico začeli odnašati na odprto morje. Njihove težave so na srečo opazili drugi turisti, ki so sprožili reševalno akcijo. Reševalci so enega izmed njih hitro našli in tudi rešili, medtem ko jim preostalih dveh ni uspelo locirati.

Med pogrešanima je bil tudi slavljenec, ki je med borbo za življenje v razburkanem morju dobil posebno rojstnodnevno darilo. Veter in morski tok je namreč mimo prinesel napihljivo žogo za plažo. Moški se je uspel oprijeti žoge, ki mu je pomagala, da je v razburkanem morju zdržal 18 ur, poroča grški portal Voria. Po več kot 18 urah v razburkanem Egejskem morju je moškega rešila tovorna ladja. Tretjega pogrešanega grške oblasti še vedno iščejo.

Umrl kapitan izletniške ladje

Hrvaški kapitan izletniške ladije ni imel takšno srečo kot nemška turista na Hrvaškem in makedonska turista v Grčiji. Le nekaj ur po tem, ko so reševalci na Krku našli Nemca, je v bližini Mljeta umrl kapitan izletniške ladijce, ki jo je prevrnil visok val. Z ladje so rešili osem odraslih potnikov in enega otroka, umrl pa naj bi vodja posadke, piše hrvaški regionalni spletni portal dubrovackidnevnik.hr.

Izletniška ladja se je prevrnila v bližini otočka Glavat, ki leži med Lastovom in Mljetom. Podrobnosti nesreče bodo sicer znane po preiskavi.

profimedia
Na Mljetu je umrl kapitan turistične ladijce.

Za reševanje ljudi je bil odgovoren Marijo Orlandini. "Rešil sem potnike in potegnil iz vode telo kapitana, človeka, ki sem ga poznal 20 let," je za omenjeni portal povedal Orlandini. Dodal je, da je ladjo zajel velik val in jo prevrnil.

"Na srečo smo jih rešili devet, od katerih je en majhen otrok, star pet let. Ljudje so v šoku, a živi. Kapitan se na žalost ni rešil," pa je Orlandini pojasnil za hrvaški spletni portal dalmacijadanas.hr.

Enega stisnila jadrnica, drugi padel skozi okno

Tudi v Sloveniji smo v zadnjem tednu zabeležili dve nenavadni nesreči. Na območju Šiške je 34-letni moški minulo sredo okoli 21. ure padel skozi okno in zaradi hudih poškodb na kraju nesreče umrl. Po prvih podatkih policije je iz neznanega razloga omahnil skozi okno in padel štiri metre v globino, v stanovanju na Celovški cesti pa se je nahajal sam.

Dan kasneje se je z ribiškega pomola v Izoli v poznih popoldanskih urah zaradi močnega in sunkovitega vetra odtrgala jadrnica z avstrijskimi označbami. To je opazil 74-letni avstrijski lastnik jadrnice, ki je s pomola skočil na plovilo, nato pa zaradi visokih valov padel v morje. Jadrnica ga je stisnila ob skale, zaradi hudih poškodb je umrl na kraju nesreče. Plovilo se je ob trku v skale močno poškodovalo in potopilo.

Super luna in gospodar podzemlja

Bi se lahko vzrok za višje število nenavadnih nesreč skrival v super luni, ki bo v sredo obsijala Zemljo? Polna luna je poseben dan v mesecu, ko doživimo vrhunec energije, ki pa svoje lovke razpredajo že nekaj dni prej in nekaj dni po njeni dopolnitvi. Vibracije so veliko močnejše kot ob običajnih dneh, tudi na fizični ravni. Celo tekočine v našem telesu skali nemir.

Nekateri ljudje to spremembo dobro prenašajo, nekateri pa ne. Zaradi tega nekateri morda čutijo veliko več moči in navdušenja, spet drugi lahko čutijo več duhovnih vibracij, nekateri so zelo razdraženi in živčni, drugi pa imajo lahko težave s spanjem.

Ob polni luni se vse krepi. Če smo po naravi nemirni, bomo občutili več nemira in kaosa. V tem času torej ni naključij, saj je tudi znanstveno dokazano, da se na dan polne lune zgodi več nenadnih in impulzivnih zločinov pa tudi nenavadnih nesreč.

Letošnja julijska polna luna je očitno že zamahnila na polno. Kako tudi ne, saj gre za eno od treh superlun – kar pomeni, da je še bližje Zemlji kot običajna polna luna, pa tudi eno od njenih imen – Luna lačnega duha nakazuje, da kar kliče k različnim avanturam.

In če omenimo še, da se na nebu prav blizu julijske polne lune nahaja planet Pluton, gospodar podzemlja, ki vedno prinaša neprijetnosti, je jasno, da smo vstopili v čas, ko bodo nenavadna dogajanja na dnevnem redu.