pokojninska in zdravstvena reforma?

Ambiciozni načrti Roberta Goloba in Gibanja Svoboda

Žiga Kariž
26. 4. 2022, 15.50
Deli članek:

Naredili smo pregled programa Gibanja Svoboda. Obetamo si lahko pokojninsko in zdravstveno reformo, sodelovanje s civilno družbo, večjo vlogo predsednika države in spremembo volilnega sistema.

Primož Lavre
Robertu Golobu velika podpora volivcev in volivk nalaga veliko odgovornost.

Zmagovalec letošnjih volitev je bil v svojih medijskih nastopih, v katerih je razlagal, za kaj se zavzema, osredotočen na le nekaj točk, med katerimi je ves čas izpostavljal sprejem zakona, ki bo odpravil vse škodljive ukrepe odhajajoče vlade. A program Gibanja Svoboda je veliko bolj obsežen in ob večini, ki se v državnem zboru obeta novi koaliciji, bi morala biti uresničitev zadanih nalog razmeroma preprosta. Oglejmo si, kaj vse so v program zapisali pri Golobovih. Vizijo in program stranke je pripravilo kar 107 strokovnjakov, razdelili pa so ga v pet različnih segmentov: skupnost, medgeneracijsko zavezništvo, vzgoja, izobraževanje, visoko šolstvo, znanost in šport, zeleni preboj in zdravje.

Skupnost

V Gibanju Svoboda si želijo delnega preoblikovanja političnega sistema tako, da bo omogočal večje sodelovanje in vključenost civilne družbe in državljanov ter zagotavljal spoštovanje uveljavljenih norm s strani politike. Tako naj bi sprejeli nov zakon o vladi, katerega namen je zagotoviti vlado z več enotnosti in koordinirano delovanje koalicijske vlade. Želijo okrepiti vlogo predsednika republike, ki naj bi prevzel imenovanje sodnikov. Predsednik republike naj bi dobil tudi možnost ustavnega veta. Zakonodajo želijo spremeniti tako, da pravnomočno obsojeni za naklepna in zavržena kazniva dejanja ne bodo smeli kandidirati za javne funkcije. V primeru hujših kaznivih dejanj bi odpravili procesno imuniteto poslancev. Uvesti želijo tudi možnost odpoklica župana.

Zagovarjajo popravek volilnega sistema. V proporcionalni sistem bi uvedli preferenčni glas, ki bi volivcem in volivkam omogočil večji vpliv na izbiro izvoljenih kandidatov. Referendumsko pravico bo razširili tudi na odločanje o spremembah ustave.

Povezovanje s civilno družbo

Že javna podpora predlogu zakona proti škodljivim ukrepom oblasti je pokazala, da si Gibanje Svoboda želi večjega povezovanja s civilno družbo. Glede tega imajo v programu zapisano, da bodo sprejeli zakon o vključevanju zainteresirane javnosti v oblikovanje in sprejemanje predpisov. Ob tem naj bi ustrezno spremenili tudi zakonodajo, ki ureja delovanje političnih strank, vlade, državne uprave in državnega zbora. Napovedali so tudi večjo vključenost stroke v pripravo predpisov.

Mednarodni ugled in varnost

Na področju zunanje politike nova največja stranka v Sloveniji napoveduje zvestobo zvezi Nato in zavezo spoštovanja EU. Robert Golob je napovedal odmik od usmeritev, ki jih v zadnjih letih narekuje Višegrajska skupina. Večjo pozornost naj bi usmerjali v projekte zelene prihodnosti, tako na področju energetike kot na področju varovanja okolja. Našo državo naj bi pripeljali do nestalnega mesta v Varnostnem svetu OZN. Digitalizirali naj bi naša diplomatska predstavništva, posodobili slovensko vojsko, vztrajali naj bi zgolj pri profesionalni vojski in ne podpirajo ideje o ponovni uvedbi naborniškega modela. Obeta se tudi posodobitev flote helikopterjev.

Socialna in vključujoča skupnost

Ko bo vajeti države v roke prevzelo Gibanje Svoboda, naj bi spremenili zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev v smeri poenotenja socialnih transferjev ter administrativne razbremenitve zaposlenih v CSD. Vsem otrokom in mladim do vključno 20. leta in dolgotrajno brezposelnim naj bi zagotovili univerzalni temeljni dohodek. Z naših mej želijo odstraniti ograje in rezilno žico ter prosilcem za azil omogočiti hitrejši in učinkovitejši postopek za ugotavljanje upravičenosti do njihovega statusa. Beguncem ter žrtvam vojne želijo omogočiti sistematično integracijo v slovensko družbo. Od držav članic EU bodo zahtevali dosledno spoštovanje mednarodnih zavez in konvencij za obravnavo migrantov in beguncev.

Vladavina prava in pravična skupnost

V obdobju trenutne vlade smo bili večkrat priča izigravanju prava in pravne države. V Gibanju Svoboda so v program zapisali, da bodo temu naredili konec. Kot pravijo, bodo s posodobitvijo postopkov na področju vročanja sodne pošte preprečili nepotrebno zavlačevanje sodnih postopkov. Da bi odpravili zaostanke, bodo v upravnih sporih omogočili odločanje sodnika posameznika. S spremembo zakona o tožilstvu bi uvedli instrument enotnega državnega tožilca ter poskušali izboljšati učinkovitost sodnega pregona po uradni dolžnosti. Napovedujejo tudi spremembo zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, s katero želijo poskrbeti za učinkovitejši zaseg vsega premoženja nezakonitega izvora.

Regionalni razvoj in razvojna prostorska politika

Bobo
V Gibanju Svoboda se v programu zavezujejo k policentričnemu razvoju Slovenije.

V Gibanju Svoboda se v programu zavezujejo k policentričnemu razvoju Slovenije. Prizadevali si bodo za pospešitev vzpostavitve regij v državi, kar naj bi omogočilo decentralizacijo razvoja na področju vseh vrst politik. Podeželska naselja naj bi revitalizirali s sredstvi EU in različnimi spodbudami. Državne institucije in njihove organizacijske enote naj bi razporedili po območju vse Slovenije. Sprejeti želijo nov koncept prostorske zakonodaje, ki naj bi poenostavil in pospešil prostorsko načrtovanje ter s tem povezane postopke. V programu izpostavljajo tudi, da naj bi se spremembe uvajale postopoma. Prevetrili naj bi kar vse zakonodajne predpise, ki urejajo prostorsko, gradbeno, geodetsko, stanovanjsko zakonodajo ter jih po potrebi očistili podvajanj postopkov ter uvedli enotno terminologijo. Z zakoni in preostalimi predpisi zahtevani standardi morajo postati brezplačno dostopni. Skrajšali naj bi upravne postopke, povezane z izdajo gradbenih in uporabnih dovoljenj ter evidentiranj v kataster nepremičnin. Na ravni upravnih enot želijo vzpostaviti enotne kontaktne točke, kjer bo investitor na enem mestu (pri)dobil vse podatke, ki jih potrebuje za svojo investicijsko namero. Napovedujejo tudi delno deregulacijo inženirskih poklicev.

Javne finance in javni servis

Na prvo mesto Gibanje Svoboda postavlja pokojninsko reformo, pri kateri izpostavljajo, da bomo državljani morali deloma sami poskrbeti za del pokojnine. Prenoviti želijo obdvačitev premoženja; na kakšen način, iz programa ni razvidno. Napovedujejo tudi spremembe pri davčni obravnavi normiranih espejev ter z olajšavami spodbijati vlaganja v razvoj in zeleni prehod. Napovedujejo tudi poenostavitve davčnih postopkov ter depolitizacijo davčnih organov. Uvedli naj bi organ varuha pravic davčnih zavezancev.

Medgeneracijsko zavezništvo

Bobo
Zakon o dolgotrajni oskrbi naj bi predelali in nadgradili.

V okviru medgeneracijskega zavezništva želijo pri Gibanju Svoboda zagotoviti varno infrastrukturo za mlade, prenovljen izobraževalni sistem ter izboljšan dostop do storitev duševnega zdravja. Z aktivno stanovanjsko politiko želijo nasloviti najbolj pereče težave nepremičninskega trga ter poskrbeti za najšibkejše z gradnjo študentskih domov in javnih stanovanj. Spremenili naj bi trg dela, in sicer v smeri spodbujanja zaposlovanja mladih ter odpravo prekarnih zaposlitev. Želijo sprejeti ukrepe, ki bodo podpirali zaposlitve, ki bodo omogočale dostojno življenje. Ugotavljajo tudi, da potrebujemo načrt celostne delovne in socialne integracije ljudi med njihovim celotnim življenjskim obdobjem. Pri demografskem izzivu starajoče družbe rešitve vidijo v posodobitvah pokojninskega sistema ter v finančno vzdržnem, kadrovsko zadostno podprtem ter uporabniku prijaznem sistemu dolgotrajne oskrbe.

Otroške dodatke naj bi prejemali vsi otroci in mladostniki do zaključenega šolanja, olajšali naj bi prehod mladih na trg dela, spodbujali gradnjo stanovanj v obliki zadrug, zagotovili naj bi nepovratna in povratna sredstva EU za prenovo dotrajanega stanovanjskega fonda. Z Banko Slovenije naj bi se dogovorili za omilitev pogojev za pridobitev nepremičninskega kredita.  

Upokojencem naj bi zagotovili pokojnine, ki so vsaj deset odstotkov nad pragom revščine, razmišljajo pa tudi o uvedbi UTD za upokojence z najnižjimi pokojninami. Varčevanje v drugem pokojninskem stebru naj bi postalo obvezno, spodbujali naj bi tudi varčevanje v tretjem pokojninskem stebru. Zagotovili naj bi dodatne vire za financiranje pokojnin.

Razširili in okrepili naj bi ponudbo skupnostnih socialnovarstvenih programov ter razvili modele alternativnih bivanjskih skupnosti za starejše, ki temeljijo na čim samostojnejšem in dostojanstvenem življenju v starosti. Prenovili naj bi nedavno sprejet zakon o dolgotrajni oskrbi, ga povezali z zakonom o socialnem vključevanju invalidov in ga dopolnili tako, da bo zagotovljeno tudi financiranje. Zagotovili naj bi neodvisno ocenjevanje kakovosti življenja v domovih. Prenovili naj bi metodologijo izračuna cene institucionalne oskrbe za starejše.

Za zaposlene

Na področju trga dela naj bi s stimulativno obdavčitvijo spodbujali nagrajevanje zaposlenih. Delavcem in delavkam naj bi zagotovili pravico do odklopa od službenih komunikacijskih sredstev. Odpravili naj bi prekarnost v javnem sektorju. Naredili naj bi evalvacijo študentskega dela in nad kršitelje delovne zakonodaje poslali inšpekcijo.

Vzgoja, izobraževanje, visoko šolstvo, znanost in šport

V Gibanju Svoboda ugotavljajo, da področje vzgoje in izobraževanja v Sloveniji potrebuje celovito prenovo, saj je bila zadnja narejena pred petindvajsetimi leti. Zato želijo vzpostaviti sistem prenove celega sistema, ki bo vključeval vse pomembne deležnike. Pri tem bodo upoštevali izhodišča, ki jih je določil Unesco. Prenova naj bi zajemala dolgotrajne rešitve in bo poleg tradicionalnih vsebin vsebovala seznanjanje z naslednjimi področji: 1. ogroženost planeta, 2. zelena ekonomija, 3. digitalizacija, 4. državljanska vzgoja in človekove pravice, 5. sodelovanje in solidarnost. Prenova celega sistema bo upoštevala različnost otrok, ki je posledica pridobivanja znanja izven šole. Poleg tega naj bi v šolah uvedli brezmesni dan ter zagotovili nabavo hrane le od slovenskih pridelovalcev. Postavili naj bi nov koncept šolanja od doma, hkrati pa poskrbeli za več športne vzgoje v šolah. Za vpis v srednje šole naj bi se upoštevali tudi rezultati nacionalnega preverjanja znanja. Uvedli naj bi tudi obvezno mapo učnih dosežkov in vpeljali priznavanje neformalno pridobljenih znanj v obšolskih dejavnostih. Prenoviti želijo sistem štipendiranja in zagotoviti ustrezno financiranje šolstva. Delež BDP, ki naj bi bil namenjen izobraževanju, naj bi se dvignil na 1,5 odstotka.

Zeleni preboj

Gibanje Svoboda so predvsem tuji mediji označili kot zeleno stranko, kar je verjetno posledica dejstva, da je gibanje prevzelo Stranko zelenih dejanj (Z.dej) Jureta Lebna. V programu je navedeno, da se bo v prihodnjih desetletjih treba usmeriti v prizadevanja za znižanje našega ekološkega odtisa in emisij toplogrednih plinov, hkrati pa poskrbeti za energetsko varnost, ki naj bi odsevala tudi okolju prijaznejšo izrabo virov. Ključne usmeritve, ki si jih Gibanje Svoboda zadaja, so: skrbno varovanje narave s premišljenim in trajnostnim izkoriščanjem danih naravnih virov, krepitev ustavne pravice do čiste vode in boljše gospodarjenje z državnimi gozdovi. Opustili bi rabo premoga, zmanjšali odvisnost od plina ter povečali rabo obnovljivih virov energije. Zavzemajo se za odgovoren pristop h gradnji nove nuklearke.

Zdravje

Temeljne prioritete v zdravstvu so glede na program Gibanja Svoboda: boljša dostopnost do zdravstvenih storitev na vseh ravneh, transparentno in stimulativno financiranje, ekonomična nabava zdravstvenega materiala, zdravil ter opreme, ureditev razmerij in pogojev za delo poklicnih skupin v zdravstvu, medgeneracijska solidarnost in odgovornost pri dolgotrajni oskrbi. Njihov program zdravstva je sestavljen iz dveh delov, ki potekata časovno vzporedno: V prvem delu želijo takoj zagotoviti bistveno boljšo dostopnost do zdravstvenih storitev v obstoječem zdravstvenem sistemu. Uredili naj bi razmere na primarnem zdravstvenem nivoju, skrajšali čakalne dobe za vse zdravstvene storitve, dosegli večjo in boljšo izkoriščenost zdravstvene infrastrukture, optimizirali porabo javnih sredstev in zagotovili transparentno poslovanje.

V drugem delu naj bi skozi nadzor, analize, informacije, objektivne podatke ter širok družbeni dialog pripravili nov, moderen zakon o zdravstvenem sistemu v Sloveniji najkasneje v 18 do 24 mesecih po začetku mandata.