Brezplačno dopustovanje Jožeta Podgorška, ministra za kmetijstvo in kandidata Nove Slovenije (NSi) za poslanca na prihajajočih volitvah, v bohinjskem hotelu kriptomilijonarja Damiana Merlaka bo pod drobnogled vzela Komisija za preprečevanje korupcij (KPK).

Kot so nam v petek pojasnili na komisiji, so prejeli prijavo sumov nepravilnosti, ki se nanaša na Podgorška. Preverjali bodo, ali Podgoršek konec januarja res ni plačal bivanja v hotelu, ker se je tako dogovoril z Merlakom, v zameno pa mu je pomagal pri reševanju njegovega že več kot dve leti trajajočega sodnega spora z ministrstvom za kmetijstvo. 

Nato pa je odjeknila vest, da ga je družba KŽK, za katero naj bi posredoval v sodnem sporu z državo, postavila na laž. Ta je namreč plačala njegov račun.  V KŽK zatrjujejo, da Podgoršek v zgodbi ne govori resnice. Še več, od hotela naj bi zahteval, da račun, ki ga je že poravnal KŽK, stornirajo. To pomeni, da je minister prejel neupravičeno korist oziroma je ravnal v nasprotju s protikorupcijsko zakonodajo, ki funkcionarjem prepoveduje sprejemanje daril.

Da je podjetje KŽK res plačalo Podgorškovo nastanitev, dokazuje tudi račun, ki so ga na portalu Necenzurirano.si objavili danes. Račun dokazuje, da je minister v zadnjih dneh lagal javnosti, ko je zanikal, da bi mu kdorkoli drug plačal dopust. Račun namreč potrjuje, da bivanja v hotelu sam nikoli ni nameraval plačati in da je to storil šele po tem, ko smo ga o tem začeli spraševati na necenzurirano.si.

Za pojasnila vseh teh navedb portal Necenzurirano še čaka. Vprašali so ga tudi, ali namerava odstopiti. 

račun, bohinj, podgoršek
necenzurirano.si
Račun, ki dokazuje, da je nastanitev Podgorška v Hotelu Bohinj poravnalo podjetje KŽK d.o.o., ki si ga je še do nedavnega lastil Merlak.

Januarsko dopustovanje v Bohinju pa ni edino, ki Podgorška povezuje z Merlakom. Konec decembra je namreč Podgoršek z družino obiskal Finsko, pet tisoč evrov visok račun pa je plačal v gotovini. Več virov nas je opozorilo, da naj bi novoletni dopust Podgoršku pomagal urejati njegov dober znanec David Poštrak, ki velja za glavnega Merlakovega operativca na področju kmetijstva.

To bi lahko dokazovalo, da je povezava med Podgorškom in Merlakom precej bolj tesna, kot jo poskuša prikazati minister. Novo senco dvoma pa meče tudi na Podgorškove trditve, da je račun za hotel v Bohinju pozabil plačati po pomoti.

merlak1 HotelBohinj-15.7.2021-otvoritev-FotoZigaIntihar-115
Žiga Intihar
Damian Merlak pred Hotelom Bohinj.

Vezni člen med Podgorškom in Merlakom

V petek je postalo znano, da minister Podgoršek ni poravnal 800 evrov visokega računa za dopust, ki ga je v Bohinju preživel soprogo. Lastnik hotela, v katerem sta bivala, je Damian Merlak, do nedavnega lastnik kmetijske družbe KŽK, s katero je Podgorškovo ministrstvo v sodnem sporu zaradi najetih kmetijskih zemljišč v lasti države. V istem času je Podgoršek osebno posredoval v zadevi in poskušal doseči dogovor v Merlakovo korist.

Podgoršek vztraja, da je prišlo do napake, zaradi katere bi mu moral hotel naknadno poslati račun, vendar se to ni zgodilo. Sam zatrjuje, da je v obilici obveznosti na plačilo pozabil in da Merlaka ne pozna. »Nimava nobenih stikov in nikoli nisva bila v kontaktu,« je zagotovil minister. Enako trdi Merlak. Toda med Podgorškom in Merlakom obstaja vezni člen. To je David Poštrak, kmet iz Slovenskih goric, ki je jeseni leta 2015 začel delati za kmetijsko družbo KŽK. Tja ga je pripeljal Merlak, ki je junija istega leta prevzel to družbo in takoj zatem postal njen direktor.

»Jože Podgoršek je moj znanec,« nam je potrdil Poštrak, več pa o njunem odnosu ni želel povedati. Precej bolj zgovoren je bil o težavah, ki jih ima družba KŽK z državo, in Podgorškovem obisku hotela Bohinj. »V sporu okrog KŽK je prišlo do napake, vendar ne na naši strani. Zato se nam ni treba iti nobenih igric,« je pojasnil. Potrdil je, da se je Podgoršek vključil v reševanje problema, toda v zameno ni dobil nič. »Če bi kdo imel takšno idejo, bi jo Merlak zagotovo zatrl v kali,« je povedal Poštrak. »Podgoršek si je sam organiziral dopustovanje. Kaj je počel, ko je bil v Bohinju, pa je njegova stvar,« je poudaril.

Nič nenavadnega?

Toda po nekaterih informacijah naj bi imel prav Poštrak pomembno vlogo pri Podgorškovem družinskem potovanju na Finsko med novoletnimi prazniki. V petek smo razkrili, da je pet tisoč evrov, kolikor ga je stalo potovanje, plačal v gotovini. »Nič nenavadnega ni, da imamo toliko gotovine pri hiši. Ne nazadnje imamo kmetijo, prodajamo kmetijske izdelke,« je pojasnil minister.

A ključni vprašanji sta:

• ali in kdo vse je šel poleg njega na Finsko
• in kdo je potovanje plačal.

Poštrak zanika trditve naših virov, da bi skupaj s Podgorškom obiskal Finsko. Na vprašanja, ali je ministru oziroma njegovi družini kdajkoli urejal plačilo dopustovanja, zakaj in po čigavem navodilu, pa ni odgovoril. Kot že omenjeno, Podgoršek trdi, da je denar za potovanje zbrala celotna družina – on, soproga in otroci, ki so v predbožičnem času prejeli denarna darila. Z njegovih bančnih izpiskov je sicer razvidno, da je decembra na bankomatu dvignil dvakrat po 500 evrov.

Tudi sicer se minister pri pojasnilih, kdo mu plačuje dopuste, vse bolj zapleta. Osemsto evrov visok račun iz Bohinja je tako plačal šele pred tednom dni – več kot dva meseca po tistem, ko je tam bival. Zagotavljal je, da se je zgodila napaka, saj da bi moral račun prejeti naknadno, vendar se to ni zgodilo.

Luknje v ministrovi zgodbi

Dokumentacija, ki jo je predstavil javnosti, je razkrila več lukenj v zgodbi. Podgoršek je imel več priložnosti za plačilo dopustovanja v Bohinju, a jih ni izkoristil. V ponudbi, ki jo je prejel od hotela, je navedeno, da mora biti plačana v treh dneh od pisne potrditve. Tega ni naredil. Podgoršek je pojasnil, da sta s soprogo nameravala navsezgodaj oditi iz hotela in sta se zato na recepciji dogovorila, da jima bodo račun poslali po pošti. Toda iz objavljene korespondence s hotelom je razvidno, da sta se ob odhodu oglasila na recepciji, saj sta tam poravnala dodatne stroške, med drugim večerje. Plačala sta tudi turistično takso, le računa za dopustovanje ne.

Pri pojasnjevanju se zapletajo tudi v Hotelu Bohinj. Prejšnji četrtek, dan pred objavo zgodbe o dopustovanju ministra Podgorška, nam je vodja recepcije Elvira Rebolj zagotovila, da gost »plača storitve in turistično takso pri nas ob sami odjavi iz hotela«. »Če zahteva račun na podjetje, lahko plača takoj, ali pa zahteva odlog plačila,« je dodala.

Že v petek, po objavi zgodbe, pa je Jure Repanšek, generalni direktor podjetja Alpinia, ki ima v lasti hotel Bohinj, zatrjeval, da odlog plačila omogočajo tudi fizičnim osebam. Obenem je zagotovil, da gostom vedno izstavijo račun. V Podgorškovem primeru tega iz neznanega razloga niso naredili. Račun so mu izdali šele 13. aprila, šest dni po tem, ko jim je nakazal 800 evrov. Ali obstaja tudi januarski račun in kdo ga je poravnal, če to ni bil minister, ni mogoče preveriti. Repanšek nam ni želel posredovati točnih podatkov oziroma dokumentacije o tem. »Z veseljem, kot mi zakon dovoljuje, pa jih zaupam pristojnim institucijam,« nam je sporočil.