nihanja številčnosti

Zakaj je toliko volkov na cestah? So res tako številčni?

J.P.
8. 4. 2022, 09.08
Posodobljeno: 8. 4. 2022, 09.13
Deli članek:

Volkov v Sloveniji ni več, kot si morda mislimo. Raziskovalci z Biotehniške fakultete namreč opozarjajo, da se njihova številčnost v obdobju enega leta lahko precej spreminja.

Miha Krofel
Volčji mladič

Številčnost volkov od pomladi do jeseni precej naraste, nato pa preko zime in pomladi spet upade, so sporočili z Biotehniške univerze. Smrtnost mladih volkov je velika – sploh ko zapustijo starševski trop in lotijo iskanja svojega teritorija in partnerja, čemur pravijo disperzija. Pri tem zaradi gosto poseljenega evropskega prostora pogosto naletijo na številne ovire in nevarnosti, ki so jim izpostavljeni pri prečkanju tako razdrobljene pokrajine. Posledično jih veliko konča pod kolesi motornih vozil.

Biotehniška fakulteta
Številčnost volkov

Volkovi na svojih teritorijih ne trpijo drugih volkov, razen tistih iz svojega tropa. Na ta način sami omejujejo svojo številčnost; dejavnikov, ki vplivajo na prehitro precenitev številčnosti volkov, pa je več. »Eden je porast številčnosti v času odraščanja mladičev, ki ji sledi visoka smrtnost mladih volkov. Drugi dejavnik so mladi osebki v disperziji. Volk lahko v roku parih mesecev prehodi več 100 km, torej lahko istega volka v krajšem obdobju opazimo na oddaljenih koncih. Poleg tega se člani tropa lahko gibljejo tudi 10 kilometrov stran drug od drugega, vendar kljub temu še vedno pripadajo istemu tropu,« ugotavljajo raziskovalci z Biotehniške fakultete, ki opozarjajo, da je zaradi teh dejavnikov »toliko bolj pomembno, da se za ocenjevanje številčnosti volkov poslužimo nabora znanstvenih metod, ki nam omogočajo tudi zaznavanje tistih osebkov, ki jih ljudje nismo videli. Šele uporaba več različnih raziskovalnih metod nam da razumevanje dinamike v številčnosti volkov, ki se tako spreminja že skozi sezono«.

Biotehniška fakulteta
Gibanje volka Slavca

Ena takih raziskovalnih metod je analiza genetskih vzorcev, izvajajo pa tudi odlov volkov, ki jih nato opremijo s telemetrično ovratnico.»Tudi spremljanje volkov na ta način potrjuje veliko smrtnost volkov v času pred in med disperzijo. V zadnjih treh letih je pet od šestih volkov, opremljenih s telemetrično ovratnico podleglo trku z vozilom ali poginilo zaradi nezakonitega uboja. Vsi so bili še člani starševskega tropa ali v času disperzije,«so še sporočili.