Spomnimo, na RTV Slovenija so nedavno odločili, da bodo stranko Aleksandre Pivec Naša dežela na podlagi nasledstva po stranki DeSUS obravnavali kot parlamentarno stranko in ji s tem podelili mesto na predvolilnih soočenjih, ki bodo potekala na slovenski javni radioteleviziji. Pravna služba RTVS na čelu z Muratovićevo je to zahtevo Pivčeve pred tem zavrnila. Ugotovili so, da stranke Naša dežela ni mogoče šteti za parlamentarno stranko, pri čemer so se oprli tudi na mnenje zakonodajno-pravne službe DZ. Proti priznanju takšnega statusa so sicer protestirali tudi v stranki DeSUS, ki še vedno obstaja, in stranki Gibanje Svoboda Roberta Goloba, ki podobnega darila ni bila deležna.

Generalna sekretarka Desusa Mija Pukl je denimo dejala: »od kod pravica bivši predsednici stranke Desus, da si prilašča nasledstvo stranke, ki ji je s svojimi dvomljivimi ravnanji naredila veliko škode pri ugledu v javnosti.« Poudarila je še, da je stranka statusno nov subjekt, ki mu je s stranko Desus skupno le to, da si z njo deli delček članstva in bivšo predsednico.

Kot smo že poročali, je dogajanje komentirala tudi pravnica Nataša Pirc Musar, ki je glede argumenta pravnega nasledstva podala stališče, da gre za »pravnika nevredno argumentacijo«, saj pravno nasledstvo pomeni, da je nekdo nasledil pravno entiteto, ki je ukinjena, ki je ni več. Pravni naslednik prevzame obveznosti, pravice, dolžnosti, vse, je pojasnila Pirc Musarjeva. »Tega v tem primeru ni, Aleksandra Pivec je izstopila iz stranke Desus in ustanovila svojo stranko,« je še dejala. Golobova stranka, v kateri sta tudi dva poslanca trenutnega sklica državnega zbora, je medtem napovedala tožbo in bojkot soočenj na javni televiziji.

Vodstvo povozilo mnenje pravne službe

Kot sicer še poroča Večer, pravilnik o poklicnih standardih RTV Slovenija pravi, da »če nastanejo dvomi, katere stranke so parlamentarne in katere ne, mora RTV Slovenija pridobiti uradno pojasnilo predsednika državnega zbora in podatke iz centralnega registra ministrstva za notranje zadeve.« Trenutni predsednik državnega zbora Igor Zorčič je denimo zadevo označil za »degutantno,« saj da DeSUS še vedno obstaja, stranka je »celo močna na terenu in za njo ni mogoče izpeljati nekakšnega zapuščinskega procesa.«

Po poročanju časnika naj bi se Muratovićeva neuradno umaknila, ker je vodstvo RTVS glede statusa stranke Naša dežela povozilo mnenje pravne službe, končna odločitev od podelitvi statusa je bila namreč sprejeta v krogu generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha. V vodstvu javnega zavoda so za časnik kadrovsko spremembo sicer pojasnili z naslednjo izjavo: »Z novim mandatom, ki ga je generalni direktor RTV Slovenija začel dne 18. 3. 2022, so nezasedena postala vsa vodilna in vodstvena delovna mesta na RTV Slovenija, ki so vezana na mandat generalnega direktorja. Med temi mesti so tudi mesta vseh strokovnih direktorjev oziroma direktoric. Sporazumno je bilo dogovorjeno, da se mag. Sabina Muratović ne imenuje ponovno na položaj, ki ga je zasedala do 17. 3. 2022, temveč da zasede delovno mesto znotraj OE Oddajniki in zveze, kjer bo med drugim skrbela za pravno pokrivanje izredno zahtevnega vprašanja tožb italijanskih radijskih postaj.«