Podpora političnih botrov?

Zdravko Počivalšek ministriral ob prvem delovnem dnevu glavne tržne inšpektorice

Dejan Karba
10. 3. 2022, 05.46
Deli članek:

Tržni inšpektorat, v okviru katerega je po vsej državi zaposlenih malo več kot 120 ljudi, je samostojni in neodvisni organ v sestavi ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Tega od decembra 2014 vodi minister Zdravko Počivalšek, ki je te dni na mesto prve tržne inšpektorice nastavil svojo sokrajanko s Kozjanskega, nekdanjo SLS-ovo predsednico KS Kostrivnica Andrejo But. Na presenečenje zaposlenih je slednjo prvi dan njene nove službe minister celo pospremil z nagovorom pred sodelavci.

STA
S tem ko je Butovo prvi dan pospremil v službo, je Zdravko Počivalšek povedal vse: tržni inšpektorat ni več neodvisni organ.

Ko je minister Zdravko Počivalšek pred letom in pol razrešil dotedanjo prvo tržno inšpektorico države Andrejo Grlić, ki je inšpektorat vodila od leta 2006, sestopiti pa je morala zaradi pozneje nedokazanih očitkov o mobingu, je Počivalšek vodenje inšpektorata za nekaj časa pustil viseti v zraku. Po treh mesecih brez vodstva je minister Počivalšek naposled poskrbel za novo vodstvo inšpektorata, brez razpisa je na mesto vršilke dolžnosti imenoval Martino Gašperlin.

Po treh mesecih brez vodstva tržni inšpektorat dobi v. d. glavne inšpektorice

A Gašperlinova je bila v resnici premostljiva, ne dokončna rešitev, njena usoda pa je bila po besedah naših virov z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo dokončno zapečatena novembra lani, po dogodku na vladni tiskovni konferenci o (ne)obvladovanju covida po državi. Kot je znano, so takrat poleg dacarjev in inšpektorjev za varno hrano tudi tržni inšpektorji poostreno nadzirali pravilno preverjanje PCT-pogojev v trgovinah, gostinskih obratih in na bencinskih servisih. Na novembrski konferenci je o njihovem delu poročala vršilka dolžnosti prve tržne inšpektorice, ki pa se je v svojem nagovoru pred kamerami povsem strla in je v šoku, v solzah, naposled razložila, da se opravičuje, ker ima hud primer covida v družini.

Dogodek je po besedah naših sogovornikov precej vznejevoljil tudi premierja Janeza Janšo, ki naj bi poklical Počivalška in mu sugeriral, da država potrebuje stabilne, ne cmerave inšpektorje, ter da naj začne iskati primernega kandidata za prevzem inšpektorata.

Janša: Ne potrebujemo cmeravih inšpektorjev

Počivalšek, tiste dni precej zaposlen s preimenovanjem in širjenjem svoje stranke, je zavihal rokave, na plodna tla pa je padel tudi predlog predsednika SLS in akterja združbe Povežimo Slovenijo Marjana Podobnika – prva tržna inšpektorica države naj bo Andreja But, nekdanja SLS-ova predsednica KS Kostrivnica.

Butova je univerzitetna diplomirana inženirka kmetijstva in magistrica agrarne ekonomike, nazadnje je opravljala službo direktorice kmetijske inšpekcije na inšpektoratu za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo. Za položaj glavnega tržnega inšpektorja v tržnem inšpektoratu jo je ministru oziroma vladi v imenovanje predlagala posebna natečajna komisija, položaj pa je nastopila pretekli ponedeljek za dobo petih let.

Kot opozarjajo viri z gospodarskega ministrstva, Butovi na komisiji, ki jo je za potrebe njenega imenovanja imenoval minister Počivalšek, ne bi uspelo brez ustrezne politične zaščite in podpore. Znanja, ki jih je nabirala kot kmetijska inšpektorica, so namreč povsem druga od tistih, ki jih mora imeti tržni inšpektor. Na inšpektoratu za kmetijstvo namreč opravljajo naloge inšpekcijskega nadzora nad izvajanjem predpisov s področij kmetijstva, varstva kmetijskih zemljišč, delovanja agrarnih skupnosti, promocije kmetijskih in živilskih proizvodov, vina ter drugih proizvodov iz grozdja in vina, tržni inšpektorat pa pri vodenju upravnih inšpekcijskih in prekrškovnih postopkov uporablja predpise s področja varstva potrošnikov, nepoštenih poslovnih praks v odnosu do potrošnikov, obrtne dejavnosti, trgovine, nepremičninskega posredovanja, gostinstva in turizma, avtorskih in sorodnih pravic, potrošniškega kreditiranja in uporabe slovenskega jezika.

Kaplja čez rob: ministrovo spremstvo na prvi dan službe Andreje But

Na to, da je Butova pomembno uradniško mesto zasedla predvsem zaradi kozjanskega pedigreja in podpore političnih botrov, po besedah naših sogovornikov kaže tudi naslednje dejstvo: minister Počivalšek – ki do zdaj v vsej svoji dolgosti opravljanja funkcije ministra za gospodarstvo tržnega inšpektorata še ni obiskal kar tako, ob menjavi vodstva, »pa tudi sicer je obisk ministra na inšpektoratu prej velika izjema, kot pravilo« – je svoji izbranki ob prvem dnevu na novem delovnem mestu osebno zaželel srečo in ji izrazil vso svojo podporo. Butovo je na inšpektoratu tudi prijazno napovedal kot vrhunsko strokovnjakinjo. »In sploh bil ves takšen, kakršen minister, ki zares ve, kaj je neodvisni organ, ne bi smel biti. S takšnim obnašanjem minister sporoča samo to, da inšpektorat ni več neodvisen,« so opozorili sogovorniki.