odrekanje zagotovljenega plačila

Nedopustni pritiski na stavkajoče v ZD Ljubljana

Ž.K.
16. 2. 2022, 14.21
Posodobljeno: 16. 2. 2022, 18.45
Deli članek:

V Zdravstvenem domu Ljubljana so zaposlene poskušali odvrniti od stavke tudi z odrekanjem z zakonom zagotovljenega plačila.

Bobo
Stavkajoči pred ljubljanskim kliničnim centrom.

Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije je za danes organiziral stavko vseh zdravstvenih ustanovah v Sloveniji. Natančnega števila stavkajočih nam predsednica sindikata Irena Ilešič Čujovič ni znala navesti: "Vseh zaposlenih v zdravstveni negi je 50.000, ocenjujemo pa, da jih stavka večina," nam je povedala.

Stavkovne zahteve

Stavkovne zahteve so jasne: dvig vrednotenja delovnih mest v zdravstvu in socialnem varstvu, primerljivo z delovnimi mesti zdravnikov in zobozdravnikov, torej za šest plačnih razredov in sprejem standardov in normativov v zdravstvu in socialnem varstvu, kar je bilo že dogovorjeno v pogajanjih z vlado leta 2018. Tretja zahteva, ki jo je izpostavil sindikat, je, da za stavkajoče za današnji dan zahtevajo enako plačilo, kot bi delali. Stavkajoči so namreč do nadomestila na podlagi Zakona o stavki, ki je bil sprejet daljnega leta 1991, upravičeni le, če je tako zapisano v kolektivni pogodbi za dejavnost. V pogodbi za dejavnost zdravstva in socialnega varstva Slovenije pa je zapisano, da so delavci za čas stavke upravičeni do nadomestila plače, kot če bi delali le, če stavkajo zaradi kršitve določil kolektivne pogodbe in je kršitev ugotovljena s strani arbitražnega sveta. V tem primeru gre nadomestilo v breme delodajalca.

Bobo
Stavkajoči pred ljubljanskim kliničnim centrom.

Ustrahovanje v ZD Ljubljana

Ker so podobna določila zapisana v številnih kolektivnih pogodbah, se je uveljavila praksa, da se zahteva po plačilu za čas stavke zapiše med stavkovne zahteve. Nedorečenost glede plačila pa izkoriščajo delodajalci za strašenje zaposlenih. Tako so nas medicinske sestre zaposlene v ZD Ljubljana obvestile, da jim je vodstvo zagrozilo, da v primeru današnje stavke ne bodo prejele plačila. Grožnja naj bi bila izrečena večkrat. Ena od medicinskih sester, ki želi ostati anonimna, nam je povedala: "Ves čas smo deležni pritiskov. Vodstvo nam je sporočilo, da če bomo stavkale, plačila za ta dan ne bomo prejele. To je pravi mobing."

Sogovornica, ki prejema minimalno plačo, je povedala, da se ji zdi neverjetno, da so po dveh letih izjemnih naporov zaradi koronavirusa, deležni takega odnosa. "Morda smo pričakovali preveč, ko smo si želeli, da bi nas vodstvo podprlo pri tem, da bi si lahko priborili boljše delovne pogoje."

Vrstijo se pritiski

V redakcijo smo prejeli tudi elektronsko pošto ene od vodij del v ZD Ljubljana, v katerem je dala navodilo, da se mora zabeležiti tiste, ki so stavkali, saj se bodo njihova izplačila razlikovala od tistih, ki ne stavkajo. Kot nam je povedala predsednica sindikata Irena Ilešič Čujovič, za tako beleženje ni osnove, saj morajo imeti zaposleni možnost pristopa k stavki tudi med samim potekom stavke. Dejala je še: "Vemo, da se vrstijo različni pritiski. Gre za poskus oviranja stavke, ki je z ustavo zagotovljena pravica. Naše mnenje je jasno in smo ga posredovali tudi našim zaupnikom. Torej, da osnove za to, da stavkajoči ne bi prejeli plačila, ni." 

Na vodstvo ZD Ljubljana smo naslovili vprašanja, s kakšnim namenom se beleži stavkajoče ter ali jim res nameravajo odreči plačilo za današnji dan. To je odgovor, ki smo ga prejeli: "Stavkajočim za čas stavke pripada nadomestilo v višini plače, ki bi jo prejeli, če bi delali na podlagi Stavkovnega sporazuma med Vlado RS in Sindikatom zdravstva in socialnega varstva Slovenije. (Ur.l.RS. št.80/2018). Člani stavkovnega odbora so za čas stavke upravičeni do plačila v višini, kot če bi delali po zapisu dogovora med Vlado RS in Reprezentativnimi sindikati javnega sektorja z dne 11.2.2022. Zaposlene smo prosili, da tisti, ki ne bodo stavkali, to povedo vodji zaradi plačila plače in organizacije nujnega delovnega procesa."