V naslednjih dneh in tednih

Janša napovedal odpravo in rahljanje večine omejevalnih ukrepov

S.R.
16. 2. 2022, 12.27
Posodobljeno: 16. 2. 2022, 16.23
Deli članek:

Po včerajšnjem velikem posvetu na Brdu pri Kranju, kjer so glede sproščanja ukrepov glave strnili strokovnjaki z zdravstvenega področja, se je danes oglasil tudi slovenski premier Janez Janša.

Vlada Republike Slovenije
/

Strokovna skupina za Covid-19 je včeraj po posvetu vladi predlagala postopno sproščanje ukrepov. Za začetek predlagajo ukinitev pogoja PCT v trgovinski dejavnosti ter v bankah, poštah, upravnih enotah in na bencinskih črpalkah. Predlagajo tudi ukinitev odrejanja karanten. Na drugi strani bistvenih sprememb na področjih zdravstva, šolstva in socialnega varstva po včerajšnjih navedbah vodje strokovne skupine Mateje Logar zaenkrat ne gre pričakovati. Prvega sproščanja bodo tako deležni predvsem v dejavnostih, v katerih je zaradi časovno krajšega stika tveganje za prenos okužbe manjše. Glede morebitnega sproščanja na področjih kongresne in sejemske dejavnosti ter v gostinstvu se medtem še usklajujejo. So pa predlagali tudi ukinitev pogojev PCT na terasah gostinskih lokalov, ne pa tudi v notranjosti. Ob tem bi morali na terasah ohraniti omejitev števila gostov.

Kot je že v navadi, je danes svoj pogled kar prek Twitterja predstavil predsednik vlade Janez Janša. Zapisal je, da bo "v naslednjih dneh in tednih skladno z izboljšano epidemiološko situacijo ter predlogom strokovnih skupin odpravljena ali zrahljana večina omejevalnih ukrepov." Ob tem se je zahvalil vsem, ki so se cepili in "s svojim odgovornim ravnanjem omogočili vračanje v normalnost."

Vlada bo sicer predloge strokovne skupine predvidoma obravnavala na jutrišnji seji. Kot navedeno, bo imela poleg sproščanja na mizi tudi predlog za ukinitev odrejanja karanten. Kot je namreč včeraj pojasnil epidemiolog Mario Fafangel, prehajamo v fazo blaženja epidemije, zato vladi predlagajo ustavitev iskanja stikov, "kot ga poznamo," odgovornost za obveščanje o visoko tveganih stikih pa naj se prenese na posameznika, da torej stike obvesti sam. Fafangel je še dejal, da covid-19 potencialno ne bo "več karantenska bolezen."

Kot so še pojasnili na včerajšnji novinarski konferenci, se bo z ukinjanjem pogoja PCT postopno ukinjalo tudi brezplačno hitro testiranje, konec februarja pa bi se lahko ukinilo tudi presejalno testiranje zaposlenih s hitrimi antigenskimi testi.

Twitter/Janez Janša
Napovedal je odpravo večine ukrepov.

Z ministrstva za šolstvo so STA sporočili, da si tudi sami želijo, da izvajanje pouka čim prej spet poteka na način kot pred epidemijo covida-19, a je treba pri tem ravnati odgovorno. Ob tem so napovedali, da bo sproščanje ukrepov na področju vzgoje in izobraževanja potekalo previdno, postopno in premišljeno. "Pri nadaljnjem postopanju bomo zato sledili predlogom zdravstvene stroke, odločitev pa bo sprejeta na ravni vlade," so še dodali.

Ministrstvo za zdravje na vprašanja STA, če bodo vladi torej v teh dneh predlagal sproščanje tudi na področju šolstva, niso odgovorili. V odgovoru so zapisali le, da se bodo ukrepi v dogovoru s stroko sproščali postopoma in da bo o vseh spremembah javnost pravočasno obveščena.