Kreativna statistika

Z novim poročanjem »dramatičen« upad hospitaliziranih zaradi covida

G.G.
31. 1. 2022, 10.32
Posodobljeno: 31. 1. 2022, 11.54
Deli članek:

Minister za zdravje Janez Poklukar je predstavil spremembe protokola testiranja na koronavirus in poročanja o stanju v bolnišnicah.

Bobo
V slovenskih bolnišnicah je 58 odstotkov primarnih covinih bolnikov, pri ostalih 42 odstotkih je koronavirus "slučajno" odkrit pri testiranju, zdravijo pa se zaradi drugih bolezni.

Ob velikem številu pravil in ukrepov so se v zadnjih dveh letih spreminjala navodila in priporočila, saj so se ukrepi prilagajali novih spoznanjem o novem koronavirusu, je začel tiskovno konferenco minister za zdravje Janez Poklukar.

Prvi pogled na statistiko kaže, da se je v zadnjih dneh povečalo število covidnih bolnikov v bolnišnicah. Danes jih je 818, od tega jih potrebuje 138 intenzivno nego. Pristojne smo več mesecev spraševali, koliko od teh »covidnih bolnikov« je v bolnišnicah zaradi covida kot primarne bolezni, koliko pa je »naključno« odkritih (asimptomatsko) pozitivnih ob sprejemu v bolnišnico, sicer pa se tam zdravijo zaradi drugih bolezni. Odgovorov nismo dobili.

Danes je Poklukar povedal, da bodo z jutrišnjim dnem začeli »na novo poročati podatke, ali je nekdo hospitaliziran zaradi covida ali pa ima covid kot pridruženo bolezen«. Nove številke kažejo, da je danes zaradi covida v bolnišnicah 394 oseb, 286 pa s covidom kot »pridruženo« boleznijo. Pri bolnikih, ki potrebujejo intenzivno nego ostajajo številke podobne. 119 jih je bilo hospitaliziranih zaradi covida, 19 pa ima covid kot pridruženo bolezen, je sporočil Poklukar.