Mrlič v birokratski zanki

62-letnik je umrl, nihče pa ni želel prevzeti njegovega trupla

R.T.
31. 1. 2022, 10.06
Posodobljeno: 31. 1. 2022, 10.07
Deli članek:

V Zenici se je zanki formalizma in birokratskih predpisov znašlo truplo 62-letnega A.T.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Ker se 62-letnik več dni ni javil nikomur, ga je obiskala neka znanka in mu prinesla tudi nekaj za pod zob. Vrata so bila odklenjena, v stanovanju pa je valoval zatohel zrak. A.T., menda mož boemskih navad, a zelo prijazen, je živel sam, bil pa je mrtev že več dni. Začelo se je iskanje njegovih sorodnikov.

Zaplet je trajal več kot 24 ur, je prvi poročal na Zenicablogu predstavnik stanovalcev bloka Adnan Stanković. Sorodnikov niso našli. Nihče ni želel prevzeti trupla. Iz mestne uprave so sporočili, da so v njihovi pristojnosti le prejemniki socialne pomoči, kar A.T. ni bil. Policisti niso hoteli prevzeti trupla, saj ni bilo znakov kaznivega dejanja. Pogrebni službi sta dvignili roke od pokojnika, saj sta zahtevali, da se najprej ugotovi, kdo bo prevzel stroške prevoza in »hrambe«. Enako odgovor so stanovalcem dali iz bolnišnice.

Predstavnik stanovalcev je po celem dnevu iskanja »izgovorov« obvestil medije, šele nato pa so ga iz mestnega pogrebnega zavoda poklicali in mu sporočili, da bodo prevzeli truplo. To so storili v nedeljo popoldan, medtem pa se je Stankoviću javilo celo več ljudi iz tujine, ki so bili pripravljeni prevzeti vse stroške, da bi pokojnemu A.T. omogočili dostojen pogreb.