Razvpiti slovenskih poslovnež Sergej Racman je kompleks Kolosej kinodvorane zgradil leta 2001, enajst let pozneje pa je dejavnost prodaje kino vstopnic, s tem pa tudi zaslužek, z družbe Kolosej prenesel na podjetja, s katerimi uradno ni bil povezan. Kolosej je začel izgubljati prihodke in poslovati z visoko izgubo.

Takrat še državna Nova Ljubljanska banka (NLB) je kot največja upnica poskušala Kolosej poslati v stečaj, a je Racman Kolosej za 15 milijonov prodal podjetju SIP Nepremičnine, ki ga obvladuje Davorin Vidmar. Nepremičnina je bila tako varna pred bankami, ki so proti Koloseju vlagale izvršbe, novi lastnik pa jo je tržil naprej zdajšnjim najemnikom.

NLB je bila prepričana, da sta Racman in Vidmar sklenila fiktivni posel, zato je vložila kazensko ovadbo in sprožila gospodarski spor, v katerem je zahtevala razveljavitev pogodbe. Ljubljansko okrožno sodišče je jeseni 2019 vse posle, s katerimi je Racman poskušal rešiti Kolosejevo stavbo pred upniki, razglasilo za nične, sodbo pa je februarja lani nato potrdilo tudi višje sodišče.

Proti Racmanu se je že maja 2019 začel sodni postopek, v katerem tožilstvo Racmanu očita, da je prodal kompleks kinodvoran Kolosej, čeprav naj bi vedel, da je družba insolventna in da bo s tem oškodoval upnike. Ker so po januarju 2015 najemniki prostorov v Koloseju najemnino plačevali Vidmarjevi družbi SIP Nepremičnine, je tožilstvo prepričano, da je Racman s tem 36 upnikov oškodoval za približno dva milijona evrov, ki so jih SIP Nepremičnine prejele iz naslova najemnin.

kolosej
STA
Poslovnežu Sergeju Racmanu za oškodovanje upnikov pri prodaji Kolosej kinematografov grozi do pet let zapora.

Zloraba prostitucije, pranje denarja ...

Dva meseca po začetku sojenja zaradi oškodovanja upnikov je tožilstvo vložilo obtožnico zaradi suma zlorabe prostitucije v klubu Marina v Ajševici pri Novi Gorici, ki naj bi jo zakrivila kriminalna družba na čelu z Racmanom. Obtožnica je bila vložena proti 18 fizičnim osebam in eno pravno, za obtoženega Racmana pa je sodišče odredilo pripor.

Razvpiti poslovnež je pobegnil v tujino, policija pa je za njim razpisala mednarodno tiralico. Po slabem letu in pol bega so Racmana aretirali v Kanadi in ga nato novembra 2020 predali Sloveniji. Zaradi pobega v tujino so bili vsi sodni postopki proti Racmanu ustavljeni in so se po njegovi vrnitvi začeli znova.

Avgusta lani se je začelo vnovično sojenje zaradi oškodovanja upnikov, že mesec prej pa sojenje zaradi zlorabe prostitucije. Tožilstvo Racmanu očita, da je s soobtoženimi prek družbe Cratos obvladoval klub Marina, v katerem naj bi skupaj organizirali, vodili in nadzirali prostitucijo. V petih letih naj bi bilo v klubu več kot 400 žensk žrtev prostitucije, klub pa naj bi po mnenju tožilstva obiskalo več kot 148.000 moških. Družba Cratos naj bi si tako pridobila več kot 21 milijonov evrov premoženjske koristi.

Racman je v svojem zagovoru poudaril, da je klub ponujal erotično ozračje in intimo, da pa so vsi gostje tja prihajali prostovoljno.

Oba sodna postopka še potekata, medtem ko je septembra lani sodišče Racmana po plačilu 800.000 evrov varščine izpustilo na prostost. Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so sredi novembra lani na Specializirano državno tožilstvo podali novo kazensko ovadbo v zadevi Marina proti dvema fizičnima in štirim pravnim osebam zaradi suma pranja denarja in zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Lastniška hobotnica

Racmanu samo za oškodovanje upnikov grozi do pet let zapora, zaradi afere Marina pa skupno še več kot 10 let. Kljub temu, da mu grozi dolgoletni zapor zaradi domnevnih finančni malverzacij, zlorabe prostitucije, pranje denarja, pa še vedno služi na račun igralnih salonov.

Racman je prek podjetja Onisac lastnik koncesije za igralni salon Casino Rio v Ljubljani. Podatki za poslovanje v lanskem letu še niso znani, medtem ko je Onisac leta 2020 ustvaril dobra 2,5 milijona evrov čistega dobička, v bilancah pa je imelo slabih deset milijonov evrov sredstev. Edini lastnik Onisaca je podjetje Oklev, katerega ustanovitelj in edini lastnik je Sergej Racman.

Oklev se uradno ukvarja s pravno dejavnostjo. Leta 2020 je imeli dobrih 23.000 evrov prihodkov in manj kot 3000 evrov dobička. Gre za občutno zmanjšanje v primerjavi z letom 2019, ko je Oklev zabeležil dobrih 161.000 evrov prometa in ob tem ustvaril več kot dva milijona evrov dobička, je razvidno iz spletne aplikacije Gvin.

Podjetje Oklev je tudi edini lastnik podjetja Priori, ki je bilo pred desetletjem lastnik licence za igralni salon Alea Iacta. Zastopnika družbe Priori sta Sergej Racman in Davorin Vidmar, isti Vidmar, s katerim je Racman leta 2015 sklenil pogodbo o prodaji Koloseja, ki jo je sodišče nato razveljavilo. Priori, ki se uradno ukvarja s storitveno dejavnostjo, je leta 2020 ustvaril za 180.000 evrov prometa, poslovno obdobje pa je podjetje zaključilo z več kot 85.000 evri izgube. Kot je še razvidno iz spletne aplikacije Gvin, podjetji Oklev in Priori v Sloveniji nimata odprtih transakcijskih računov.

Ministrstvo za finance smo povprašali, kdaj je bila podeljena koncesija za igralni salon podjetju Onisac, kakšni so pogoji za pridobitev koncesije ter v katerih primerih se lahko koncesija odvzame, a nam na naša vprašanja niso odgovorili.

Luksuzno vilo prodal bratrancu?

Eno izmed Racmanovih podjetij, ki je v preteklosti zašlo v težave, je bilo tudi podjetje Auctor, ki je bilo preneseno na tako imenovano slabo banko. Podjetje Auctor, ki je Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) dolgovalo okoli 2,3 milijona evrov, je bila lastnica več kot 5000 kvadratnih metrov velike vile na ljubljanskem Rudniku. DUTB je bila na nepremičnini vpisana kot prva hipotekarna upnica.

Nepremičnina je šla leta 2019 na dražbo, kjer se je cena z začetnih 851.000 evrov zvišala na 1,57 milijona evrov. Vilo je kupilo podjetje R.E. Invest, ki je bilo še dva tedna pred dražbo v lasti bratranca Sergeja Racmana, Urbana Racman, ki je podjetje tudi operativno vodil. Urban Racman je pred dražbo podjetje prodal hrvaškemu poslovnežu Tomislavu Rukovini, ki se ukvarja z igrami na srečo.

Sergej Racman, kot vedo povedati sosedi, v hiši še vedno živi, saj ga redno videvajo, izza ograje pa se pripelje s starejšim srebrnim avtomobilom.