Silvestrovanje

Vlada ni upoštevala njihovih priporočil: »Odločevalci so se odločili po drugih interesih in drugih prepričanjih«

J.P.
24. 12. 2021, 10.54
Posodobljeno: 24. 12. 2021, 10.58
Deli članek:

V noči na 1. januar obratovalni čas gostinskih obratov ne bo omejen.

STA

Medtem ko silvestrovanj na prostem ne bo, bodo v noči na 1. januar neomejeno delovali gostinski obrat, kjer bo dovoljena tudi živa glasba. Enako kot sedaj je dovoljena le strežba pri mizah, bodo pa morali gostje - ne glede na svoj morebitni status cepljenega ali prebolevnika - pred vstopom izkazati negativen hitri ali PCR test, ki ne bo smel biti starejši od 12 ur. Možen bo tudi test za samotestiranje, pri čemer včeraj sprejeti odlok določa, da gostinci določijo mesto samotestiranja, ki se izvede pred vstopom v gostinski obrat.

Bili so proti

Kot je danes povedala vodja strokovne skupine Mateja Logar, je ta bila proti silvestrovanjem tako na prostem kot tudi v zaprtih prostorih. »Odločevalci so se odločili po drugih interesih in drugih prepričanjih,« je bila jedrnata pred ljubljansko infekcijsko kliniko.

Omikronu ne bomo ušli

Trenutno stanje je komentirala Tatjana Lejko Zupanc, predstojnica infekcijske klinike, ki je dejala, da je situacija kar v redu, le na intenzivni negi še ni stanje takšno, kot bi si ga želeli. Trenutno je v UKC Ljubljana manj kot 200 covidnih bolnikov, kar je svojevrsten rekord; hospitaliziran je en otrok, na pediatriji dva z vnetnim sindromom. Je pa posvarila, da omikronu ne bomo ušli in dodala, da so trenutno vse oči uprte v Italijo, kako se bodo stvari razvijale tem, češ da nas bo čakal podobna usoda.

Po njenih informacijah zaenkrat med hospitaliziranih ni takih z omikronom.

Matjaž Jereb, vodja intenzivnega oddelka infekcijske klinike je temu pristavil, da zdravstveni sistem velikega porasta bolnikov ne bo vzdržal. Še enkrat več je pozval k cepljenju proti covidu-19, saj je, kot je dejal, skoraj 90 odstotkov hospitaliziranih necepljenih.