Testiranje pred vhodom lokala

Na takšnem način bo dovoljena zabava v "najdaljši noči" v letu

G.G./STA
23. 12. 2021, 16.37
Posodobljeno: 23. 12. 2021, 16.49
Deli članek:

Na prostem so silvestrovanja prepovedali. Gostinski obrati pa bodo lahko odprti neomejeno, pri čemer bo dovoljena le strežba za mizami, pogoj pa bo opravljen test.

Profimedia
Nazdravili boste lahko seveda brez mask. Kdo pa je že srkal šampanjec s kirurško masko na obrazu?
Spremembe bodo začele veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu - tam bodo predvidoma objavljene danes in ukrepi bodo predvidoma začeli veljati v petek.

Silvestrovanj na prostem ne bo, in sicer iz enakega razloga, kot je onemogočena prodaja hrane in pijače na sejmih na prostem, je dejala državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Polona Rifelj. "Te žal izjemno težko nadzorujemo in v času širjenja omikrona si povečanih tveganj za zdravje ljudi žal ne moremo privoščiti," je dodala. 

V noči na 1. januar obratovalni čas gostinskih obratov ne bo omejen, dovoljena bo tudi živa glasba. Enako kot sedaj bo dovoljena le strežba pri mizah, bodo pa morali gostje - ne glede na svoj morebitni status cepljenega ali prebolevnika - pred vstopom izkazati negativen hitri ali PCR test, ki ne bo smel biti starejši od 12 ur.

Testiranje pred vhodom lokala

Če gostje ob prihodu ne bodo imeli ustreznega testa, bodo morali lastniki lokala zagotoviti zadostno število hitrih testov za samotestiranje. Gost se bo tako lahko ob nadzoru gostinca testiral neposredno pred vstopom v gostinski obrat.

24. in 25. decembra ter 31. decembra in 1. januarja bo dovoljeno zasebno zbiranje oseb iz največ treh gospodinjstev. Pri tem se priporoča, da se vse osebe, starejše od šest let, pred takšnim druženjem testirajo.