Prošnja za pomoč

Lani skoraj zlom sistema, kaj nas čaka tokrat? Bo vlada ukrepala pravočasno?

Žiga Kariž
22. 12. 2021, 17.00
Deli članek:

Računovodski servisi so lani doživljali pravo kalvarijo, saj na ministrstvu za finance niso želeli prisluhniti njihovim prošnjam; kot kaže, se bo zapletlo tudi pri letošnjih poročilih.

Profimedia
Delo v računovodskih servisih hromijo tudi karantene in bolniške odsotnosti.

Številni ukrepi, ki jih je za reševanje gospodarstva sprejela vlada, so delo računovodskih servisov močno otežili. Pri izdelavi poročil, ki jih je treba oddati do 31. marca, se morajo ukvarjati s številnimi izrednimi poslovnimi dogodki, subvencijami, pomočmi, nadomestili, odlogi … Zaradi precej kaotičnega sprejemanja ukrepov, številnih popravkov in dopolnil je delo računovodij bolj zamudno in že zdaj je jasno, da bo za številne lovljenje zakonsko predpisanega roka misija nemogoče. Poleg tega se zaradi epidemije tudi računovodski servisi borijo z bolniškimi izostanki in karantenami.

Predlagali podaljšanje rokov

GZS - Zbornica računovodskih servisov (ZRS), ki združuje 500 podjetij, ki se ukvarjajo z računovodsko dejavnostjo, je zato 30. novembra na ministrstvo za finance in ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo že naslovila predlog za podaljšanje roka predložitve davčnih obračunov in letnih poročil za leto 2021. Pristojnim so predlagali, naj v PKP 10 vključijo podaljšanje rokov, in sicer: podaljšanje roka predložitve davčnega obračuna akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti, podaljšanje roka predložitve davčnega obračuna davka od dohodkov pravnih oseb, podaljšanje roka priprave in posredovanja zaključnih računov in letnih poročil za leto 2021, ki se oddajajo Ajpesu, in sicer za dva meseca (do 31. maja 2022), podaljšanje roka priglasitve ugotavljanja davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov, določitve nove zavarovalne osnove v letu 2021 (najpozneje za mesec junij) in podaljšanje skrajnega roka sestave in odpreme informativnega izračuna dohodnine za leto 2021 (z 31. maja na 30. junij 2022).

Gluha ušesa

Zbornica računovodskih servisov je prvi odgovor na svoje prošnje dobila dokaj hitro; 8. decembra je ministrstvo za finance odgovorilo, da podaljšanje rokov oddaje davčnih obračunov za leto 2021 trenutno ni predvideno. Vse skupaj torej že spominja na lansko zgodbo, ko je vlada s svojo neaktivnostjo na koncu poskrbela celo za nekajdnevno pravno praznino, ki sta jo reševala Furs in Ajpes.

STA
Ministrstvo za finance o podaljšanju rokov ne razmišlja.

Lani popolnoma neodgovorno

Zato ZRS pristojne upravičeno opozarja na skrajno neodgovorno ravnanje v preteklem letu, ki je večino računovodskih servisov pahnilo v veliko stisko. Spomnimo: tudi lani so računovodje zaradi izrednih razmer prosili za podaljšanje roka oddaje dokumentacije, a so jih kljub številnim prošnjam na ministrstvu za finance ignorirali, vse do zadnjega. Potem ko so pristojni ugotovili, da je le nekaj dni pred koncem roka oddana le polovica vseh poročil, so na vrat na nos roke podaljšali kar z določilom, ki so ga vtaknili v Zakon o izvrševanju proračuna. Zaradi odlašanja in pozne odločitve o podaljšanju rokov so zaposleni v računovodskih servisih pregorevali na delovnih mestih, za nekaj dni je nastala celo pravna praznina, saj je zakon začel veljati šele po tem, ko so roki potekli. Lansko ravnanje vlade je bilo, milo rečeno, neodgovorno. »Lansko podaljšanje en dan pred rokom oddaje letnih poročil za leto 2020 ni pomenilo bistvene razbremenitve računovodskih servisov,« pravijo v ZRS, zato so letos že dovolj zgodaj opozorili na prihajajoče obremenitve. »Glede na napovedi hitrega širjenja različice virusa omikron so ta opozorila več kot utemeljena,« dodajajo predstavniki računovodij. Upajo lahko, da jim bo ob tem v pomoč direktor Fursa Ivan Simič, ki je, kot je dejal lani, »podal več predlogov in prošenj za podaljšanja roka kot vsa strokovna združenja računovodij skupaj«.