Zadeva Trenta

Vrhovno sodišče odločilo, ni se izteklo po željah Janše in Matoza

S.R.
21. 12. 2021, 17.38
Posodobljeno: 21. 12. 2021, 18.01
Deli članek:

Premier Janez Janša in njegov odvetnik Franci Matoz sta si želela novogoriško okrožno sodišče, a jima vrhovno sodišče ni ugodilo.

Primož Lavre/Reporter
Dostop do zemljišča v Trenti je mogoč le po majhni brvi čez reko. Brez denarja, ki ga je dobil za to zemljišče, si Janez Janša leta 2005 ne bi mogel kupiti novega stanovanja.

Slovenski premier Janez Janša se bo moral zaradi zadeve Trenta zagovarjati na celjskem okrožnem sodišču, kar so za portal necenzurirano.si že potrdili na vrhovnem sodišču. Kot poroča portal, je s tem padla ena od ovir za začetek sojenja Janši, ki naj bi si skupaj s svojim hišnim odvetnikom Francijem Matozem želel in prizadeval, da bi sojenje potekalo na okrožnem sodišču v Novi Gorici. Spomnimo, tožilstvo je v zadevi Trenta zoper Janšo vložilo obtožnico zaradi suma zlorabe položaja in pravic oziroma pomoči pri tem kaznivem dejanju. Med obtoženci sta še nekdanji predsednik uprave Imosa Branko Kastelic in nekdanji direktor podjetja Eurogradnje Klemen Gantar.

Tožilstvo jim namreč očita sodelovanje v nepremičninskih poslih, ki naj bi Janši na račun danes propadlega Imosa prinesli okrog 110.000 evrov premoženjske koristi, pri čemer je osrednjo vlogo odigralo 15.600 kvadratnih metrov veliko zemljišče na desnem bregu Soče, še poroča portal. Geodetska uprava je namreč vrednost zemljišča ocenila na 15.000 evrov, Janša pa ga je leta 2005 podjetju Eurogradnje prodal za 131.200 evrov, a ga je to podjetje že po dveh mesecih predalo v roke Imosa. Slednje je od Janše odkupilo manjše stanovanje v Ljubljani in mu nato za 236.100 evrov prodalo trisobno stanovanje v središču prestolnice. Trojici tako očitajo, da so prikrili neposredno povezavo med Janševim nakupom Imosovega stanovanja in prodajo njegovega zemljišča Imosu po napihnjeni ceni, ki se je nato vštela v kupnino za bodoče Janševo stanovanje.

Kot še opozarjajo pri portalu, si je Matoz ves ta čas prizadeval za preprečitev začetka sojenja, za kar je izvedel več znanih zavlačevalnih manevrov. Več na necenzurirano.si.