Združeno kraljestvo

So strožji ukrepi sploh smiselni? Je omikron že dosegel vrh?

R.T.
21. 12. 2021, 16.37
Posodobljeno: 21. 12. 2021, 16.52
Deli članek:

Medtem ko evropski politiki že zaostrujejo koronske ukrepe zaradi bojazni pred omikronom, pa podatki (še) ne sledijo njihovim apokaliptičnim predvidevanjem.

Profimedia
V Londonu so te dni avtobusi manj polni, pretirane gneče ni niti v lokalih in restavracijah.

Mikrobiolog in epidemiolog Paul Hunter, profesor na oddelku za medicino na University of East Anglia, je za PA Media povedal, da se hitrost naraščanja dnevno pozitivnih v Angliji umirja. Če se bo to potrdilo v naslednjih dneh in bi prišlo do stagnacije ali upada okužb, kot v Južni Afriki, kjer so med prvimi zaznali različico omikron, po Hunterjevem mnenju ne bo potrebnega zaprtja javnega življenja.

Hunter dodaja, da ukrepi kot so ohranjanje razdalje, prepoved zbiranja in različni lockdowni ne morejo preprečiti okužb. To bi bilo možno le, če bi s tem povsem onemogočili oziroma izbrisali virus, kar pa pri koronavirusu ni možno.

Ugledni znanstvenik priznava, da so ukrepi zmožno sploščiti krivuljo okužb in jo raztegniti na daljše obdobje, kar lahko pripomore k manjši obremenitvi zdravstvenega sistema v kratkem obdobju. Po drugi strani pa se s tem podaljša epidemija, skupno število okužb pa ostane enako.