10 primerov omikrona

Minister pohitel z napovedjo novega vala, strokovna skupina bo tuhtala o novih ukrepih

R.T./STA
15. 12. 2021, 13.28
Posodobljeno: 15. 12. 2021, 15.16
Deli članek:

Minister za zdravje Janez Poklukar je poudaril, da omikron ne predstavlja samo grožnje, pač pa tudi nov val.

Bobo
Minister za zdravje Janez Poklukar je za osnovno cepljenje izbral AstraZeneco, osvežil pa se bo z Moderno, je zaupal slovenski javnosti.

Po njegovih besedah je samo vprašanje časa, kdaj se bo ta zgodil glede na hitrost večanja števila okužb z omikronom v drugih evropskih državah. 

Strokovna svetovalna skupina za covid-19 bo sicer na današnjem sestanku tudi razpravljala o morebitnih novih ukrepih, je napovedal pesimistični Poklukar, ki raje kot morebitne ugodne omenja najbolj črne scenarije glede omikrona.

Borut Štrukelj iz Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani je sicer danes govoril o dveh možnih scenarijih, ki jih prinaša različica omikron, ki je medijsko že zasenčila delto.

Prvi primeri uvoženi

Do ponedeljka so v Sloveniji zabeležili 10 primerov potrjenih okužb z novo koronavirusno različico omikron. Gre za dva neodvisna skupka primerov. Okužene osebe so pripotovale iz Švedske in Združenih arabskih emiratov. Zaznali so tudi sekundarne primere prenosov znotraj teh dveh skupkov, so objavili na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

V postopku epidemiološkega poizvedovanja so vsi oboleli poročali o lažjem poteku bolezni z blagimi simptomi. Epidemiologi medtem nadaljujejo identifikacijo visoko tveganih kontaktov.