Gen-I

Robert Golob: "Kot po nekem čudežu se na vseh pozicijah pojavljajo kadri ene stranke"

J.P./STA
12. 11. 2021, 06.58
Posodobljeno: 12. 11. 2021, 09.11
Deli članek:

Skupščina družbe o vnovičnem imenovanju Roberta Goloba za predsednika uprave ni glasovala, nadzorni svet Gena Energija pa v ponedeljek ni dal soglasja za njegovo ponovno imenovanje.

Bobo
Robert Golob

Skupščina družbe Gen-I ta teden ni glasovala o ponovnem imenovanju Roberta Goloba za predsednika uprave družbe, potem ko nadzorni sveta Gena Energije pred tem ni dal soglasja za njegovo vnovično imenovanje.

Mandat se Golobu izteče 17. novembra – če do takrat ne bo dogovora, bo začasno upravo donosne družbe moralo imenovati sodišče.

Kot smo poročali včeraj, naj bi kamen spotike bil načrt za razogljičenje energetike v Sloveniji. Pripravili so ga v podjetju; Golob je včeraj poudaril, da je izvedljiv.

To je ponovil tudi v informativni oddaji Odmevi. Kot je dejal, si politika "verbalno prizadeva za neke cilje, v resnici jih pa ruši". "Na koncu se pokaže, da ni pomembno, ali delaš družbeno koristno, ker oskrbuješ ljudi s poceni energijo; ni pomembno, ali razogljičiš državo in pripraviš načrt, kako boš brez državnega denarja dosegel nacionalne cilje, ker jih to ne zanima. Zanima jih, kako bodo prišli na čelo uspešnih podjetij," je povedal Golob.

Ponovil je tudi, kar je na včerajšnji novinarski konferenci razkril v Gen-I zaposleni Tone Krkovič: da mu je Rok Snežič, davčni strokovnjak blizu SDS, s katerim sta bila skupaj v zaporu na Dobu, nakazal, da bodo Goloba umaknili in da se bodo dobili ter o tem pogovorili s sekretarjem SDS Borutom Dolancem. Snežič je pozneje sporočil, da Krkoviča ni ne videl ne slišal približno eno leto, iz SDS pa, da se Dolanc ni sestajal ne z enim ne z drugim.

Dotaknil se tudi dejstva, da Gen-I oglašuje tudi v medijih, ki so blizu stranke SDS in s tem pomagali soustvariti sistem, ki ga zdaj ruši. Kot je dejal, to počnejo, ker se moramo razogljičiti vsi.

Uradno naj bi sicer bili sporni pogodbi med upravama Gen-I in Elektro Ljubljana. Golob je na to dejal, da so "dva tedna pred iztekom mandata morali nekaj najti". Kot je pojasnil, je proces prodaje deleža stekel lansko poletje, zaključil pa naj bi se prihodnje leto. Dodal je, da so najeli prodajnega svetovalca, da se bodo lahko lastniki, ne uprava, odločili "ali bodo šli v to ali ne". To naj bi jim naložili taisti lastniki, ki pa zdaj, denimo SDH, pravijo, da o tem niso nič vedeli. Golob je na to odgovoril, da je temu tako, "ker očitno ne želijo brati dokumentov, ki jih sami potrjujejo".

Ugotovitev strokovnjaka za energetiko Petra Novaka, da hoče politika nadzor v energetiki zaradi nadzora denarja, se mu zato zdi realna. "Kot po nekem čudežu se na vseh pozicijah pojavljajo kadri ene stranke. Politika pa s tem nič nima?" se je namuznil Golob.

Pojasnil je tudi Krkovičevo vlogo. Kot svetovalec v prodaji je zadolžen za to, da pomaga najti strehe, na katerih bodo zgradili največjo sončno skupnost v Evropi. Strehe bi najeli, na njih z lastnim denarjem zgradili sončne elektrarne, nato pa jih dali v najem Slovencem, "da bodo lahko imeli poceni energijo za naslednjih 30 let. To je del načrta razogljičenja".

Politično kadrovanje v energetiki ni novost. Zgodovino v politiki ima tudi Golob, ki je bil državni sekretar v vladi Janeza Drnovška, bil je tudi podpredsednik Pozitivne Slovenije. Kot je pojasnil, je podjetje kot zasebno podjetje ustanovil leta 2004, ko ni bil v politiki. Od takrat dalje je predsednik uprave. Politika je ob tem bila na stranskem tiru, je dejal. Verjame pa v politični aktivizem, kateremu je zavezan – po njegovih besedah tudi kot podpredsednik omenjene stranke ni bil nič drugega kot aktivist, saj ni sprejel nobene politične funkcije. 

Na koncu je razočaran ugotovil, da lahko več dobrega naredi kot predsednik uprave.

Golob je od družbenikov zahteval, da se uskladijo, saj da morajo imeti upravo s polnim mandatom, "ker je podjetje prepomembno".

Za konec je še dal vedeti, da nima namena ustanoviti lastne stranke, si pa pridržuje pravico do politične aktivnosti.

Pripravljajo ustrezne zakone za razogljičenje in zeleni prehod

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec se je odzval na četrtkove besede predsednika uprave Gen-I Roberta Goloba, da je Gen-I pripravil načrt razogljičenja, ki predstavlja tudi poslovno priložnost, "a ga je politika zavrnila". Kot je dejal za časnik Delo, na ministrstvu pripravljajo ustrezne zakone, da se podjetja glede razogljičenja in zelenega prehoda nemoteno razvijajo in imajo poslovne priložnosti. "Vse drugo so vprašanja za nadzorne svete in SDH."

Infrastrukturni minister je za Delo nanizal dosedanje ukrepe vlade s področja zelenega prehoda: korake za gradnjo treh novih hidroelektrarn na srednji Savi, odprti so štirje državni prostorski načrti za vetrne elektrarne, vodijo vse postopke glede sončne energije, da bi bila omogočena zelena tranzicija, pripravili so strategijo za izstop iz premoga in prestrukturiranje premogovnih regij. "To je stvar politike, vse drugo pa uprav in nadzornih svetov posameznih družb," je poudaril.

Vrtovec je medtem znova poudaril, da je za delovanje in poslovanje družb odgovorna predvsem uprava, potem nadzorni sveti in SDH. Po njegovih besedah je celoten razvoj Gen-I potekal, ko je ta bil in še vedno je v državni lasti. "Odgovorna politika mora sprejemati ustrezne zakone in strategije, ki omogočajo razvoj posameznih podjetij. To tudi počnemo. Poudarjam pa, da slovenska zakonodaja onemogoča politiki neposreden vpliv na poslovanje družb v državni lasti," je dejal.

O tem, kako določena uprava posluje, ali se spoštuje vsa zakonodaja in ali so bili vsi postopki izvedeni zakonito, morata po Vrtovčevih besedah presojati nadzorni svet in SDH kot skupščina, ne pa minister. "Ne strinjam pa se, da nekateri menijo, da so nenadomestljivi, tudi v politiki niso, in da svoje položaje jemljejo za dosmrtno pravico. Glede na odzive v javnosti, nekateri menijo, da so državna podjetja njihova. Ni res, lastnik je država - to so državljani in državljanke," je minister še izpostavil za časnik.