Nemški virolog Drosten

Ob odsotnosti alternativ bodo necepljeni morali sprejeti nekatere ukrepe

R.T.
11. 11. 2021, 21.03
Posodobljeno: 11. 11. 2021, 21.14
Deli članek:

Bo mogoče četrti val, ki trenutno pustoši po delih Evrope, ukrotiti z zapiranjem javnega življenja, tako imenovanim »lockdownom za necepljene?

Reuters
Virolog Christian Drosten.

Ugledni nemški virolog Christian Drosten z berlinske univerzitetne klinike Charite je do te zamisli zadržan. Kot je pojasnil za nemški časnik Die Zeit, bodo ob odsotnosti alternativnih rešitev necepljeni morali sprejeti ukrepe, s katerimi se bo zmanjšalo število stikov.

A je Drosten hkrati poudaril, da ne bi smeli govoriti o »pandemiji necepljenih,« saj da smo v pandemiji, h kateri »prispevajo vsi, vključno s tistimi, ki so bili cepljeni, čeprav ti prispevajo nekoliko manj.« Kot je pojasnil, je med nami žal delta različica novega koronavirusa, ki se brez težav širi in terja precej višjo precepljenost prebivalstva.

Čeprav cepiva ohranjajo visoko raven zaščite pred hujšim potekom bolezni, pa se je na žalost izkazalo, da zaščita pred samo okužbo hitro peša, tako imajo po njegovih navedbah tudi v Nemčiji zdaj veliko število ljudi, ki so bili cepljeni maja ali junija ter pri katerih se zaščita pred okužbo in posledično pred nadaljnjim širjenjem iz dneva v dan manjša. Zato Drosten meni, da je v tem trenutku ključno, da predvsem vsi starejši prejmejo poživitveni odmerek. Druge rešitve ne vidi. Pozive, da bi v Nemčiji izvajali še večje število testov, je označil za nerealistične, saj bi za kakršen koli dodaten učinek morali izvajati kar deset milijonov testov na teden, kot so to počeli spomladi. »Ob odsotnosti alternativ bo treba za necepljene znova uvesti ukrepe za zmanjševanje števila stikov,« je pojasnil, a hkrati dodal, da ne ve, ali bo to tudi pravno izvedljivo. Govora je seveda o uvedbi pogoja PC (prebolevnost, cepljenje) v vseh segmentih družbe, kar v praksi pomeni »lockdown« za necepljene, a Drosten je tudi tukaj previden. »Močno pa dvomim, da bi to že v novembru znižalo incidenco,« je dejal.