Dars

Skoraj milijon evrov bo vlada doplačala, da bodo e-vinjete na voljo že decembra

B.K.
11. 11. 2021, 07.19
Posodobljeno: 11. 11. 2021, 10.07
Deli članek:

Cena sistema elektronskih vinjet se je povišala za slabih 5 odstotkov od prvotno načrtovane.

Bobo
Nalepke se poslavljajo. Kot kaže bomo lahko e-vinjete kupili že decembra.

Vlada si tako želi hitre uvedbe elektronskih vinjet, da je za to pripravljena odšteti skoraj milijon evrov več od načrtovane cene.

Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars) je namreč s slovaškim podjetjem SkyToll, ki razvija slovenski sistem e-cestninjenja, sklenil aneks k pogodbi v višini 889.000 evrov, poroča časnik Finance.

Revizijski zahtevki zamaknili podpis pogodbe

Razlog je “skrajšanje pogodbenega roka.” Ta se je namreč iz prvotnega 1. decembra 2021 za vzpostavitev prodaje e-vinjet in 1. februarja 2022 za vzpostavitev nadzornega sistema prestavil za tri mesece, ker je vlada s Skytollom pogodbo sklenila šele konec letošnjega maja in ne že 1. marca, kot je to predvideval rok v pogodbi.

Razlog za prestavitev datuma podpisa so revizijski zahtevki, ki jih je morala obravnavati državna revizijska komisija. Dars je namreč razpis za vzpostavitev sistema e-vinjet objavil lanskega septembra. Na razpis sta se prijavili dve domači podjetji in slovaški SkyToll, slednjega je vlada izbrala konec januarja, nato pa sta sledila zahtevka za revizijo domačih podjetij. Zadnjega je komisija zavrnila 10. maja, 27. maja pa je sledil podpis pogodbe s SkyTollom.

Zaradi dvomesečne zamude pri podpisu pogodbe je nato tudi SkyToll, skladno z določili v pogodbi, sporočil, da bo sistem vzpostavil malce kasneje od navedenih rokov. A ker vlada želi sistem prodaje e-vinjet do začetka decembra, bo to doplačala. Se pa vseeno prestavlja datum za izvedbo drugega dela (nadzornega sistema) in sicer s prvega na 27. februar prihodnje leto.

Doplačilo še za promocijo in prekrškovno aplikacijo

Delujoč sistem e-vinjet bomo tako dobili z enomesečno zamudo, a ga bomo doplačali za skoraj milijon evrov, sicer pa bi ga dobili s trimesečno zamudo, pišejo Finance.

Cloten sistem in njegovo petletno vzdrževanje bo slovenski proračun tako stalo 20,02 milijona evrov, namesto predvidenih 19,13 milijona evrov. Dodatno bo vlada namenila še slabega pol milijona evrov za promocijo, posebej pa bo potrebno razviti še prekrškovno aplikacijo, ponudnik katere pa še ni izbran in cena tako ostaja nedoločena.