Sporni pogovori

Tonin Vizjaku povedal v obraz, da ne more več računati na njegovo podporo

J.P.
10. 11. 2021, 22.25
Posodobljeno: 11. 11. 2021, 06.10
Deli članek:

Okoljski minister Andrej Vizjak ne more več računati na podporo NSi.

Primož Lavre/Reporter
Andrej Vizjak

Čeprav okoljski minister Andrej Vizjak vztraja, da ni storil ničesar nezakonitega, je predsednik stranke NSi Matej Tonin sinoči za 24ur zvečer dejal, da so se pogovorili tako z Vizjakom kot predsednikom vlade Janezom Janšo in da po slišanem Vizjak na podporo NSi ne more več računati. Kot je v omenjeni informativni oddaji dejal Tonin, je Vizjaku to povedal v obraz.

Del opozicije je od koalicijskih strank NSi in SMC v sredo namreč zahteval, da se opredelita glede podpore Vizjaku.

Spomnimo. Pred dnevi je bil objavljen posnetek pogovora iz leta 2007, v katerem Vizjak še kot minister za gospodarstvo poslovnežu Bojanu Petanu ponuja dogovor o upravljanju Term Čatež, v kateri sta bila med lastniki glavna tabora Petanovih družb in državnih podjetij, ter dogovor glede umika lastnik delnic Term Čatež. Na posnetku Petanu med drugim ponuja tudi dobrohotnost države pri prevzemanju Term Olimia in na drugi strani svari pred tem, da bi na sodišču izpodbijali sklepe skupščine Term Čatež, pri tem pa omenja, da bodo že našli sodnika, na katerega lahko pritisnejo.

"Neprimerne in nedostojne"

Tonin je v oddaji 24ur zvečer dejal, da so bile Vizjakove besede, sicer posnete na "nezakonit način", "neprimerne in nedostojne".  Dodal je, da Vizjaku izkušenj in kilometrine ne primanjkuje. Zato je prepričan, da se Vizjak zaveda, da njegova zgodba ovira vlado in jo postavlja v nezavidljiv položaj. "Zato verjamem, da še vedno obstaja možnost, da tudi minister Vizjak sam sprejme konkretne odločitve, ki bi nas vse skupaj razbremenile. Na drugi instanci je seveda predsednik vlade. On je tisti, ki ministre predlaga, predlaga pa tudi njihovo razrešitev. In tudi predsednik vlade se bo moral o tem izreči. Na koncu seveda je interpelacija. V tej točki sem vam pa že povedal stališče NSi," je dejal Tonin.

Dvomov o avtentičnosti posnetkov torej več ni - poleg strokovnjakov jo je potrdil tudi Petan; v NSi so oktobra dejali, da bi moral Vizjak v primeru, da se avtentičnost dokaže, odstopiti s položaja. Vizjak naj bi odstop sicer dopuščal, poroča časnik Delo. Kot je včeraj dejal vodja poslancev SDS Danijel Krivec, naj bi se v SDS o tem, ali je minister še deležen njihovega zaupanja ali ne, odločali po zagovoru v okviru interpelacije. Za uspeh interpelacije je sicer potrebnih 46 poslanskih glasov.