Kot pomladi 2020

Če nujno, kakšen "lockdown"? "Kratkotrajen in res strog"

R.T.
30. 10. 2021, 07.35
Deli članek:

V zadnjih dneh se zopet več govori o zloglasnem lockdownu, ukrepu, po katerem bi tokrat oblast posegla v primeru nevzdržnih razmer v bolnišnicah.

Bobo
Fotografija je simbolična

Toda za kakšno zaprtje družbe bi se odločili? Prvi epidemiolog v državi Mario Fafangel je v četrtek dejal, da je smiseln le takšen, ki bo za vse enak. »Da bo res zasilna zavora, ki ni selekcionirana le za nekatere, saj drugače ni epidemiološko smiselna,« je razložil Fafangel.

V včerajšnji oddaji Odmevi na Televiziji Slovenije se je vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar strinjala s Fafanglom. »Če razmišljamo o lockdownu, potem je smiselno narediti to kratkotrajno in res strogo,« je povedala in za primerjavo navedla zaprtje pomladi lani, ko so bile odprte samo nujne trgovine, delalo pa se je od doma »Ko pridemo do tega, da ostane veliko število izjem, potem pa lockdown izgubi svoj pomen in pravzaprav ne dosežemo tistega, kar si z njim želimo.«

Kdaj pa bi razmišljali o zaprtju? Če bo porast okuženih še vedno zelo visok, saj to vodi v večje število hospitalizacij. Ključno bi bilo torej število covidnih bolnikov v intenzivnih enotah, pri čemer je ta meja zaenkrat postavljena pri številki 160. Trenutno je na intenzivnih oddelkih 134 ljudi.