Veleposlanik na zagovor

Poljska se "igra z ognjem", ko misli, da je EU "bankomat"

G.G./STA
29. 10. 2021, 20.19
Posodobljeno: 29. 10. 2021, 20.23
Deli članek:

Spor med Evropsko komisijo in Poljsko je v zadnjih dneh dobil nove razsežnosti.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Poljski premier Mateusz Morawiecki je v pogovoru za Financial Times v začetku tedna izjavil, da se bo Poljska z vsemi sredstvi borila za svoje pravice, če bo Evropska komisija proti njej sprožila "tretjo svetovno vojno" in ji naložila finančne sankcije. Poljska namreč ne spoštuje evropske zakonodaje, sredstva iz EU pa je in bi jih z veseljem črpala.

"Kaj se bo zgodilo, če bo Evropska komisija začela tretjo svetovno vojno? Če bodo začeli vojno, bomo branili svoje pravice z vsem orožjem, ki je na razpolago," je Morawiecki odgovoril na vprašanje, ali bi lahko Varšava z vetom preprečila sprejetje podnebnega paketa EU. Bruselj je pozval, naj opusti grožnje in finančne sankcije, če si želi rešitve spora, saj se Poljska ne bo pogajala s "pištolo na glavi".

"Igrate nevarno igro, igrate se z ognjem, ko iz notranjepolitičnih razlogov vodite vojno z evropskimi kolegi," je na predavanju na College of Europe v Brugesu dejal belgijski premier Alexander De Croo. "Naša zveza je zveza vrednot, ne bankomat. Ne morete pospraviti vsega denarja v žep in zavračati vrednote," je še opozoril De Croo. Kot so danes sporočili v Varšavi, takšne izjave "ne pomagajo" pri ustvarjanju dobrih poljsko-belgijskih odnosov in na zagovor poklicali belgijskega veleposlanika v Varšavi.

Varšava je zaradi pravosodnih reform in neodvisnosti sodstva na Poljskem že dlje časa v sporu z Evropsko komisijo. Spor se je dodatno zaostril, ko je poljsko ustavno sodišče odločilo, da deli evropske zakonodaje niso v skladu s poljsko ustavo. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je napovedala, da bo komisija blokirala pomoč EU, dokler država ne umakne nekaterih pravosodnih reform. Sodišče EU pa je ta teden naložilo Poljski plačilo dnevne kazni v vrednosti milijon evrov zaradi spodkopavanja pravosodnega sistema, konkretno v povezavi z delovanjem disciplinske zbornice vrhovnega sodišča, ki ogroža neodvisnost sodnikov.