Koronsko življenje v srednjih šolah

Tudi dijaki se delijo na cepljene, prebolevnike in necepljene

Luka Tetičkovič
29. 9. 2021, 05.51
Deli članek:

Na več gimnazijskih srednjih šol smo se obrnili z vprašanjem, kako odkrijejo največ okužb, kako se učenci odzivajo na režim zaščitnih mask, kako potekajo karantene za posamezne razrede in kako bodo prezračevali pozimi.

Bobo
) Dijaki so v večini šol omejeni na matične učilnice. Med odmori ostajajo v šoli.

Dijake Srednje ekonomske šole in gimnazije Maribor (SEŠ MB) najbolj moti, da šole med odmorom, ki traja eno šolsko uro, ne morejo zapustiti, odgovarja ravnateljica Andreja Zver Dobaj, »to si želijo najbolj spremeniti,« priznava, a vladni odlok je treba spoštovati. Malico organizirajo v treh odmorih v prostorih šolske jedilnice, pri čemer so prisotni dežurni učitelji.

Nekje matične učilnice, drugje pustijo mešanje razredov

Na Gimnaziji Ptuj dijaki malicajo v učilnicah, ki so jih določili kot matične posameznemu razredu. Praviloma jih sploh ne zapuščajo, nam je pojasnil ravnatelj Boštjan Šeruga. Maske vsi deležniki nosijo ves čas, dodaja.

Režim glede zaščitnih mask dijaki spoštujejo tudi na II. gimnaziji Maribor in Gimnaziji Ravne, kjer so podobno kot na Ptuju za razrede organizirali matične učilnice. »Med učnimi urami dijaki ostajajo v razredu,« odgovarja ravnatelj II. gimnazije Maribor Marko Jagodič, »držijo se ukrepov na šoli, nad tem se ne pritožujejo.«

Na Gimnaziji Bežigrad niso organizirali matičnih učilnic, saj jih dijaki menjujejo v skladu z urnikom. Razredi se prav tako mešajo pri izvajanju pouka jezikov in priprav na maturo. Maske so obvezne ves čas prisotnosti, v vseh šolskih prostorih ter vseh dejavnostih, z izjemo športne dejavnosti. »S tem nimamo težav,« odgovarja direktor Ciril Dominko.

Kako odkrijejo okužbe

Prav vse šole, na katere smo se obrnili, že imajo izkušnje z okužbo in so že poslale posamezen razred v karanteno. »Okužbe se pojavljajo in trenutno imamo dva mehurčka v karanteni – prav vsi okuženi dijaki so se po naših informacijah okužili izven šole (doma, na treningu ...),« odgovarjajo na SEŠ MB.

Okužbe so na Gimnaziji Ptuj odkrili s pomočjo staršev in samotestiranja dijakov, enako sporočajo z Gimnazije Bežigrad, II. gimnazije Maribor in Gimnazije Ravne.

Bobo
Precepljeni in testirani v razredu morajo ponekod v šolo, tudi ko je za razred odrejena karantena.

Kako poteka pouk na daljavo

Pouk na daljavo učitelji v vseh primerih, razen ko so sami oboleli, izvajajo v prostorih šole. Razlike med pristopi šol pa se pokažejo pri pravilih za učence. Na Gimnaziji Ptuj je za cel razred organiziran pouk na daljavo, a imajo dijaki, ki so prebolevniki ali cepljeni, možnost obiskovanja pouka na šoli. Na Gimnaziji Bežigrad je prisotnost v šoli za prebolele in cepljene obvezna.

Na Gimnaziji Ravne do tega pristopajo po ključu večine. Če je delež cepljenih in prebolelih dijakov v večini, pouk poteka na daljavo in v šoli; sicer so vsi dijaki doma. Na II. gimnaziji Maribor pa za celoten razred v karanteni velja, da pouk spremljajo na daljavo.

Kako je s prezračevanjem prostorov

Število okužb s covid-19 narašča prav v zimskem času, ko ljudje spremenimo navade in se zadržujemo v zaprtih prostorih. Stroka zato svetuje, naj se prostori temeljito zračijo. Takšna navodila je šolam dalo tudi ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ki je ocenilo, da bo naravno prezračevanje z odpiranjem oken ustrezno. Šolam niso namenili dodatnih sredstev za morebitno ureditev rekuperacije zraka, ki bi bil prečiščen z medicinskimi filtri SEPA.

Okna imajo trenutno ves čas odprta v SEŠ MB, saj lepo vreme to še dopušča. Na ta način prezračujejo tudi na Gimnaziji Bežigrad in Gimnaziji Ptuj, na slednji prezračevanje intenzivirajo med odmori ter vsaj še enkrat med učno uro.

Centralno prezračevanje bodo uporabljali na Gimnaziji Ravne; možnosti, kako uvesti ustrezno mehansko prezračevanje, še preverjajo na II. gimnaziji Maribor. Nobena od omenjenih šol ne spremlja temperatur v učilnicah.