Kakršno koli zapiranje ni predvideno

Državni sekretar Orehovec spregovoril o novem semaforju in šolanju

S.R.
1. 9. 2021, 22.32
Posodobljeno: 2. 9. 2021, 06.05
Deli članek:

Državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec je nakazal, kako bi se nov semafor ukrepov, ki ga bo predvidoma jutri sprejela slovenska vlada, dotikal tudi šol in šolanja.

STA
Ukrepi so naravnani v smeri zagotovila, da bi pouk zlasti v osnovnih šolah ves čas potekal po modelu B.

Kot je za Odmeve na TV Slovenija pojasnil Orehovec, kakršno koli zapiranje zaenkrat ni predvideno, vsi ukrepi pa so naravnani v smeri zagotovila, da bi pouk ves čas potekal po modelu B. To velja zlasti za osnovne šole. Vse je sicer odvisno od razmer, v primeru »bolj napete situacije« bi lahko srednje šole morda prešle na model C, »sicer pa bomo poskušali vztrajati pri modelu B, to pomeni, da so vsi učenci v šoli in da se izvaja celotni kurikulum.«

Orehovec se je dotaknil tudi primera v Kamniku, kjer je moral že na prvi dan šole zaradi okužene učenke v karanteno celoten oddelek. Dejal je, da je to morda dobro opozorilo vsem, da se še enkrat vse starše, učence in dijake pozove, naj v šolo prihajajo samo zdravi. Če želimo šole ohraniti odprte, je to zlasti pomembno. Na drugi strani je glede vprašanja nadzora nad zaposlenimi še enkrat več pojasnil, da bodo tega vršili »vodje, ravnatelji, direktorji,« ki morajo zagotoviti, da »bo okolje zdravo.« Pojavljajo se namreč poročila, da v nekaterih šolah zaposlenim glede izpolnjevanja pogoja PCT verjamejo na besedo. Orehovec je pojasnil, da je v skladu z odlokom za to odgovoren delodajalec, »on bo pač odločil, kako bo to preverjal.« Državni sekretar je hkrati poudaril, da delodajalec za to tudi odgovarja, v kolikor inšpekcija ugotovi, da zaposleni pogoja PCT ne izpolnjuje.

Spregovoril je tudi o postopanju, v kolikor denimo posamezni učenec ne želi nositi maske. Dejal je, da je v tem primeru prvi korak pogovor učitelja ali razrednika z učencem. Če otrok še vedno vztraja, se lahko vključijo svetovalna služba ali ravnatelj in ostali iz šole, sicer pa se pokliče starše in se opravi pogovor z njimi. »Če se stvar ne uredi, mora ravnatelj to prijaviti inšpekciji,« je pojasnil. Ob tem je vse še enkrat pozval, naj se ukrepi vendarle upoštevajo, saj jih je zdravstvena stroka določila, da se šole ohranijo odprte. Bi pa bilo po njegovih besedah »fino, če se o tem sploh ne bi rabili pogovarjati.«

Glede osnovne šole v Preboldu, kjer je ravnatelj javno podvomil v epidemijo in ki jo je včeraj obiskala inšpekcija, je pojasnil, da večjih kršitev ni bilo ugotovljenih. Bili sta sicer ugotovljeni dve kršitvi, ena, povezana z nošenjem maske, in druga, povezana z izpolnjevanjem pogoja PCT, a to po njegovih besedah še ni zadosten razlog, da bi se šola zapirala.