Sporna analiza

Zdravnica, ki trdi, da so v cepivu kovine, je bila zaslišana

Polona Krušec
2. 9. 2021, 06.50
Posodobljeno: 2. 9. 2021, 06.50
Deli članek:

Kaj je ugotovilo razsodišče Zdravniške zbornice? Pretile so ji sankcije, med njimi najhujša – odvzem zdravniške licence.

facebook
Nada Hiti se je po zaslišanju ustavila pred zborovalci.

Še vedno odmeva posnetek zdravnice Nade Hiti z družbenih omrežij, v katerem razlaga izsledke lastne analize, s katero je želela ugotoviti prisotnost za človeka nevarne kovine v cepivih proti gripi, koronavirusu in hepatitisu B ter na paličicah za odvzem brisa iz nosu.

Kar je ugotovila, je predstavila v videu, ki je postal spletni hit in se bliskovito razširil predvsem med anticepilci. Med drugim je povedala, da je v cepivih proti vsem trem boleznim pa tudi na palčkah za koronatestiranje zaznala določene kovine, ki jih tam ne bi smelo biti.

Ona pravi tako, drugi drugače

Domžalska družinska zdravnica je omenjala, da so v cepivu proti covidu-19 aluminij, železo, nikelj in še nekatere druge kovine, celo radioaktivni uran, »kar je v neskladju z izjavami slovenskih znanstvenikov, ki pravijo, da so cepiva mRNA najčistejša«, je mogoče slišati v videu, pa tudi, »ker bo prišlo do obnavljanja odmerkov, se bodo v naših telesih kopičile vse večje količine kovin, kar je zelo škodljivo zdravju«.

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) se je na njen posnetek odzval in povedal, da je interpretacija rezultatov testa vsebnosti kovin v cepivu, ki ga je izvedla Hitijeva, manipulacija s podatki, saj ni informacij o čistosti embalaže, vsebnosti težkih kovin v destilirani vodi, načinu izvajanja redčenja cepiva in načinu izvedene migracije v primeru palčk za bris. »Njen pristop je neznanstven in zavajajoč ter pritrjuje teorijam zarot,« so povedali. Tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje meni, da sta izvedba poskusa in interpretacija rezultatov v omenjenem videu metodološko sporni, neznanstveni in zavajajoči.

Jerala je naredil enako

Da v cepivu ni tega, kar trdi Nada Hiti, je povedal tudi znanstvenik in vodja Odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu Roman Jerala. Z elektronskim mikroskopom je analiziral cepivo proizvajalca Pfizer-BioNTech in videl »kroglice, velike od 50 do 90 nm, kar predstavlja lipidni ovoj, v katerem je mRNK, točno tako, kot je opisana sestava cepiva. Torej nobenega grafenovega oksida, nobenih kovinskih delcev, nobenih čipov.«

Profimedia
V cepivu ni kovin, je poudaril Roman Jerala.

Zdravnica si je zaradi spornih izjav o cepivu proti covidu-19 nakopala prijavo na Zdravniško zbornico Slovenije (ZZS). Sledilo je zaslišanje pred razsodiščem ZZS. Po pravilniku zbornice o delu razsodišča so možne sankcije za kršitve zdravnikov naslednje: strokovno opozorilo, opomin, javni opomin in izčlanitev iz zbornice. Razsodišče lahko, tako nam je pojasnila zbornica, izda tudi kolegialno priporočilo, opravičilo oškodovancu ali dopolnilno strokovno izobraževanje. Poleg tega lahko v primeru kršitev, ki predstavljajo razlog za trajen ali začasen odvzem licence, predsedniku zbornice predlaga odvzem licence zdravniku.

Oni bi ji dali priznanje

Na dan zaslišanja se je pred zbornico zbralo kar nekaj ljudi. Gre za člane več civilnih inicativ (CI) in drugih gibanj, med njimi CI Maske dol. »Zbrali smo se v podporo zdravnikom, ki jim je iskreno mar za ljudi, ki jim je iskreno mar za naše zdravje in zdravje naših otrok, kajti zaradi jasne in trdne drže so se znašli na razsodišču zdravniške zbornice. V Sloveniji smo prišli do točke, ko je postavljanje vprašanj in sleherni diskurz sporno dejanje. Drugo mnenje je mrtva črka na papirju. Izražanje stališč je poligon za koronski lov na čarovnice,« so izjavili. Omenjene iniciative in povezovanja so vsi znani po stališčih, odklonilnih do cepljenja in ukrepov.

facebook
Esmeralda Vidmar od ZZS pričakuje, da bo Hitijevi podelila priznanje, ne pa ji odvzela licenco.

Na dogodku pred ZZS so se zvrstili različni govorniki, med njimi Esmeralda Vidmar, ki je poudarila, da »so zdravniki, kot Nada Hiti, na udaru zato, ker so raziskovali, saj so želeli ponuditi dejstva. Na tnalu so ljudje, ki so postavljali vprašanja. Upam, da bodo zdravnici Nadi Hiti danes na zdravniški zbornici dali priznanje. Nadejam se, da imajo toliko razuma in pameti. Priznanje, ne pa odvzem licence," so bile njene besede.

Kakšen je epilog

Zdravniška zbornica Slovenije je sporočila, da sta tožilec zbornice in zdravnica Nada Hiti v postopku tožilčeve preiskave v zvezi z zdravničino analizo in objavo videoposnetka sklenila sporazum o poravnavi, na podlagi katerega je zdravnica z namenom razjasnitve okoliščin pripravila pisno izjavo.

"V postopku preiskave, ki jo je zoper zdravnico Nado Hiti, vodil tožilec Zdravniške zbornice Slovenije, je bil 30. avgusta med zdravnico in tožilcem sklenjen pisni sporazum o poravnavi. Vsebina doseženega sporazuma se nanaša na obveznost zdravnika v postopku, s katero se zagotovi odprava škodljivih posledic dejanja zdravnika v postopku oziroma s katero se prepreči podobne kršitve zdravnika v postopku v bodoče," so pojasnili podrobnosti.

Nič se ne kopiči

Zdravnica je na podlagi sklenjenega sporazuma o poravnavi ter z namenom razjasnitve okoliščin v zvezi s svojo analizo pripravila pisno izjavo, s katero želi javnosti pojasniti, "da na podlagi analize ugotavljanja prisotnost težkih kovin v vzorcu še ni mogoče trditi, da je vsebnost težkih kovin v cepivih proti gripi in cepivih mRNA proti virusu SARS-Cov-2 taka, da bi v primeru večkratnega cepljenja s cepivi proti gripi in cepivi mRNA proti virusu SARS-Cov-2 bistveno vplivala na nevarno kopičenje težkih kovin v telesu, kot je to zatrjevala v videu," so z zbornice sporočili vsebino njene izjave.

Zdravnica je po njihovi besedah v izjavi poudarila še, da sama ni opravila raziskave, pač pa je šlo zgolj za laboratorijsko analizo, za katero ne zatrjuje strokovne neoporečnosti, zato njeni rezultati ne morejo imeti znanstvene vrednosti. "Zdravnica pojasnjuje, da namen njene analize ni bil zavajanje širše laične javnosti glede vsebnosti težkih kovin v cepivih, pač pa zgolj pridobitev podatkov o vsebnosti težkih kovin v cepivih, ki bi spodbudila izvedbo raziskav o vsebnosti težkih kovin v cepivih s strani pristojnih institucij," je po zaključenem postopku zaslišanja sporočila ZZS.