Kako bo videti nov semafor

V boj z epidemijo v šestih fazah?

S.R./STA
30. 8. 2021, 20.51
Posodobljeno: 31. 8. 2021, 06.13
Deli članek:

Po enem izmed predlogov bi se semafor delil na šest faz, v nobeni pa naj ne bi bilo predvideno zapiranje šol, policijska ura ali omejitev gibanja na občine.

Jure Zauneker/Vestnik.si
Ključne bodo razmere v slovenskih bolnišnicah.

Za zdaj je predvideno, da bi novi semafor ukrepov uradno predstavili na tiskovni konferenci po seji vlade v drugi polovici tedna.

Strokovna skupina za covid-19, ki ji poveljuje Mateja Logar, je sinoči pretresala, kako se z epidemijo spopasti letošnjo jesen. Končno besedo bo sicer imela vlada v drugi polovici tedna. Kot je sicer nedavno napovedal minister za zdravje Janez Poklukar, bo nov semafor temeljil predvsem na podatkih o številu covidnih bolnikov na navadnih oddelkih in oddelkih za intenzivno nego.

Po navedbah Logarjeve s 40-odstotno precepljenostjo število okužb ni več tako pomembno. Morebitni novi ukrepi se bodo tako sprejemali glede na podatke o zasedenosti v slovenskih bolnišnicah. Semafor bo predvidoma vključeval tudi pogoj PCT.

Če bo število okužb raslo, naj bi strokovna skupina predlagala razširitev pogoja PCT ter pogostejše testiranje. V strokovni skupini so mnenja, da lahko sistem PCT družbo ohranja odprto, če ga upoštevajo tako uporabniki kot ponudniki storitev in dejavnosti. "Pomembno je, da se ljudje zavedajo, da sistem PCT ni namenjen omejevanju, ampak temu, da je dejavnost odprta, čeprav bi bila v podobnih pogojih lani ali spomladi že davno zaprta," je pojasnila Logarjeva.

Strokovna skupina bi lahko po napovedih ob slabšanju epidemioloških razmer predlagala tudi bodisi omejitev števila strank v trgovinah in storitveni dejavnosti bodisi obvezen pogoj PCT za stranke. Ta pa naj ne bi veljal za obisk živilskih trgovin.

Člani strokovne skupine imajo po poročanju Kanala A precej različna mnenja in stališča. Po enem izmed predlogov se semafor sicer ne bi več delil na barve, temveč na šest faz. V nobeni naj ne bi bilo predvideno zapiranje šol, policijska ura ali omejitev gibanja na občine.