o stanju v bolnišnicah

Tatjana Lejko Zupanc: Če bo število primerov naraščalo, je verjetno tudi testiranje cepljenih

A.S.
30. 8. 2021, 11.41
Posodobljeno: 30. 8. 2021, 12.11
Deli članek:

V ljubljanskem kliničnem centru je deset bolnikov mlajših od 50 let, štirje od teh so mlajši od 30 let.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Protikoronskih zaostritev ne bo treba hitro uvesti, če bodo bolnišnice sposobne odpirati nove kapacitete za covidne bolnike. Težavo predstavlja predvsem pomanjkanje kadra, je dejala Tatjana Lejko Zupanc. 

Danes je v okviru novinarske konference o aktualnem stanju glede covida-19 predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc spregovorila o stanju v bolnišnicah. Že na samem začetku je navedla, da so se uresničile slabe napovedi, števili okuženih in hospitaliziranih strmo rasteta.

Predstojnica infekcijske klinike je navedla, da delta različica zahteva veliko večje kapacitete za zdravljenje v bolnišnici. Raziskave so pokazale, da je tveganje, da bo oseba potrebovala bolnišnično oskrbo, približno dvakrat tolikšno, kot pri drugih različicah. 

V ljubljanskem kliničnem centru prevladujejo covidni bolniki starejši od 60 let. Deset bolnikov je mlajših od 50 let, štirje od teh so mlajši od 30 let. Gre za resno bolne ljudi, dva sta tudi na intenzivni terapiji, je navedla predstojnica ljubljanske infekcijske klinike. "Izhod bolezni zaenkrat nemogoče napovedati. Gre za precej hude klinične slike," je bila jasna.

Ali se bodo morali tudi cepljeni v prihodnosti testirati? "Prepričana sem, da bo sčasoma tudi to potrebno, če bo število primerov naraščalo. Zlasti, če bomo ugotavljali, da so bili prenosi okužbe s cepljenih oseb na druge".

Med hospitaliziranimi covidnimi bolniki je nekaj cepljenih. Dva od teh sta tudi na enoti intenzivne terapije: en starejši bolnik s pridruženimi boleznimi in en mlajši bolnik. Tatjana Lejko Zupanc je izrazila zavedanje, da cepivo ne ščiti 100-odstotno pred okužbo in hospitalizacijo, statistika pa več kot v prid govori cepljenim. Ob tem je pozvala, naj se čim prej cepijo tisti z dejavniki tveganja oziroma starejši od 50 le. Prav tako je na prebivalce naslovila poziv, naj upoštevajo ukrepe (nošnja mask v zaprtih prostorih, upoštevanje distance, razkuževanje rok). "V Ameriki se jim je zelo hitro maščevalo, ko so rekli, da cepljeni ne potrebujejo več nositi mask," je ob tem pripomnila.