Čakalne vrste

Na operacijo je treba čakati štiri leta in devet mesecev

Mihael Korsika
30. 8. 2021, 11.24
Posodobljeno: 30. 8. 2021, 11.24
Deli članek:

V mariborskem kliničnem centru bolniki na operacijo krčnih žil čakajo 1788 dni oziroma štiri leta in devet mesecev. Več kot tisočdnevno čakalno vrsto imajo v Mariboru še za operacijo hrbtenice (1260 dni) in posege na mišično-skeletnem sistemu vratu in prsnega koša (1009 dni), v Murski Soboti pa za kolonoskopijo (1300 dni). Iz UKC Ljubljana podatkov o najdaljših čakalnih dobah niso posredovali.

UKC MB
UKC Maribor

Med tremi valovi epidemije novega koronavirusa so zastali številni redni pregledi in posegi, zato so se čakalne vrste še podaljšale.
Splošne bolnišnice in oba univerzitetna klinična centra (UKC) smo povprašali o najdaljših čakalnih vrstah. Iz UKC Ljubljana nam podatkov niso posredovali. Izmed preostalih, katerih podatke smo prejeli, pa imajo najdaljšo čakalno dobo v štajerski prestolnici.

Več kot 1000 dni čakanja na poseg

V mariborskem UKC bolniki na operacijo krčnih žil čakajo 1788 dni oziroma štiri leta in devet mesecev (1025 dni v primeru napotnice s stopnjo nujnosti zelo hitro). Po zadnjih podatkih na poseg v Mariboru čaka 565 bolnikov.
Na čakalnem seznamu za operacijo hrbtenice zaradi spondilodeze je 193 oseb. Z redno napotnico čakajo 1260 dni, ob stopnji nujnosti zelo hitro pa 318 dni.

Več kot tisoč dni je treba v Mariboru čakati še na posege na mišično-skeletnem sistemu vratu in prsnega koša, čakalna doba je 1009 dni. Na operacijo čaka 162 bolnikov.

V bolnišnici Murska Sobota je treba več kot tisoč dni na poseg čakati v primeru kolonoskopije, po zadnjih podatkih bolnišnice je čakalna doba 1300 dni oziroma tri leta in pol. Prvi nevrološki pregled je za bolnike oddaljen 900 dni, prvi kardiološki pa 703 dni.

Primerjava čakalnih dob v Splošni bolnišnici Celje pred epidemijo ter glede na junijske podatke je pokazala, da so se na področju specialistične ambulantne dejavnosti čakalne dobe najbolj podaljšale na nekaterih internističnih oddelkih (oddelek za bolezni prebavil, kardiološki oddelek, oddelek za angiologijo, endokrinologijo in revmatologijo), na področju žilne kirurgije, okulistike in pediatrije.

»Vzrok nastajanja čakalnih dob in povečevanja števila čakajočih, tudi nad dopustno čakalno dobo, je predvsem kadrovski in prostorski primanjkljaj, zaradi epidemije covida-19 namreč ni bilo mogoče izvajati rednega programa zdravstvenih storitev,« pojasnjujejo v celjski bolnišnici.

SB NM
Epidemija covida je podaljšala čakalne vrste v zdravstvu.

Za artroskopijo kolena 930 dni

V celjski bolnišnici je čakalna doba najdaljša pri artroskopiji kolena (za diagnostiko in zdravljenje poškodb ter obolenj kolenskega sklepa), na to morajo bolniki z redno napotnico čakati 930 dni oziroma dve leti in pol. Napotnica s stopnjo nujnosti zelo hitro prinaša pregled v 420 dneh oziroma v letu in dveh mesecih. Sledi endoproteza kolka; na ta poseg je treba z redno napotnico čakati 833 dni, s hitro pa 325 dni. Na kolonoskopijo se čaka 830 dni, z napotnico, označeno z »zelo hitro«, pa 60 dni, so še sporočili iz službe za odnose z javnostmi celjske bolnišnice.

V novomeški bolnišnici ugotavljajo, da imajo najdaljše čakalne vrste, tudi nad dopustno mero, tudi pri programih, ki jih presegamo glede na program zavoda za zdravstveno zavarovanje. Gre za ortopedske, otorinolaringološke in očesne operacije sive mrene ter rentgensko diagnostiko. »Na drugi strani ne dosegamo pogodbenega programa v internističnih specialističnih ambulantah, kjer je zaostanek največji. Čakalne vrste so najdaljše na področju kardiologije, vse od specialističnih ambulant do ultrazvoka srca in ostale funkcionalne diagnostike,« navajajo v dolenjski bolnišnici.

Profimedia
V Novem mestu so čakalne dobe najdaljše na področju kardiologije.

Poudarjajo, da si intenzivno prizadevajo zmanjšati zaostanek, ki je nastal zaradi epidemije covida; na področjih kolonoskopije, gastroskopije in specialistične kirurške ambulante so ga že v celoti odpravili.
Splošna bolnišnica Novo mesto se je prijavila na razpis za enkraten dodatni program (EDP) za skrajševanje čakalnih dob na področjih ortopedije in kardiologije, a bodo morali ob povečevanju števila covidnih bolnikov sorazmerno zmanjševati izvajanje tega programa.

V jeseniški bolnišnici bolniki najdlje čakajo na operacijo nožnih palcev. »Čakalna pri stopnji nujnosti redno znaša več kot tri leta, pri stopnji nujnosti hitro pa eno leto. A se lahko razlikuje tudi glede na izvajalca operaterja,« so nam na vprašanja o čakalnih dobah odgovorili iz jeseniške bolnišnice.

V Slovenj Gradcu najdaljša čakalna doba 549 dni 

V Slovenj Gradcu je najdaljša čakalna doba 549 dni, toliko morajo bolniki čakati na lasersko operacijo krčnih žil. Na dan 31. julija pa je bila najkrajša pričakovana čakalna doba za stopnjo hitro 390 dni ter za stopnjo redno 549 dni.