RTV Slovenija

Nadzorni svet RTV izvolil novega predsednika; Whatmough: vsi sklepi so neveljavni

B.K./STA
25. 8. 2021, 20.05
Posodobljeno: 25. 8. 2021, 20.07
Deli članek:

Nadzorniki so direktorju naložili poročanje o zakonitosti njegovih dejanj, a on pravi, da seja sploh ni bila sklicana v skladu z zakonom.

Miloš Ojdanič /RTV Slovenija
Generalni direktor Radiotelevizije Slovenija Andrej Grah Whatmough.

Nadzorni svet RTV Slovenija je na današnjem nadaljevanju aprilske seje izvolil novega predsednika. To je postal Danilo Tomšič. Obenem je sprejel sklepe, s katerimi med drugim generalnemu direktorju Andreju Grahu Whatmoughu naložil takojšnje poročanje o zakonitosti njegovih dejanj in o gospodarnosti poslovanja zavoda. Whatmough je na to odgovoril s pravnim mnenjem odvetniške družbe Čeferin, ki pravi, da je bil sklic seje nadzornega sveta nezakonit, zato so vsi sklepi neobstoječi in neveljavni.

Nadzorni svet Radiotelevizije Slovenija je danes namreč nadaljeval 31. sejo, ki je bila prekinjena konec aprila. Seja je potekala na pobudo štirih nadzornikov. Na seji je bilo prisotnih šest članic in članov od skupno 11, še štirje pa so podali pisne predloge sklepov.

Po mnenju novega predsednika nadzornega sveta Tomšiča je bila seja sklicana v skladu s poslovnikom nadzornega sveta, svetniki pa so jo sklicali, saj namestnik predsednika nadzornega sveta Borut Rončević ni spoštoval poslovniških določil o sklicu takojšnje seje na njihovo zahtevo.

Nasprotno Grah Whatmough meni, da so svetniki sejo sklicali mimo določb poslovnika. "Ker je sejo nadzornega sveta že pred zahtevo udeležencev sestanka sklical predsedujoči nadzornemu svetu RTVS Borut Rončević, je vodstvo RTVS na zahtevo predsedujočega pridobilo zunanje neodvisno pravno mnenje glede zakonitosti sklica današnjega sestanka. Po mnenju odvetniške družbe Čeferin, ki je pripravila dve mnenji, je bil sklic seje s strani štirih članov nadzornega sveta nezakonit, zato so vsi sklepi tega srečanja neobstoječi in neveljavni, saj ne predstavljajo sklepov nadzornega sveta," je v sporočilu za javnost zapisal Grah Whatmough.

Kot je navedel, se je predstavnik odvetniške družbe Čeferin tudi udeležil seje in na njej opozoril, da lahko sklic seje mimo določila poslovnika predstavlja celo kaznivo dejanje. Vodstvo RTV Slovenija je zato sejo zapustilo, je navedel.