manipulacija s podatki

Dvoma ni več: domžalska zdravnica zavajala o nevarnosti cepiva proti covidu

Polona Krušec
25. 8. 2021, 18.13
Deli članek:

Pred časom se je na družbenih omrežjih pojavil posnetek zdravnice Nade Hiti, v katerem razlaga izsledke analize, s katero je želela ugotoviti prisotnost kovin v cepivih proti gripi, koronavirusu in hepatitisu B ter na paličicah za odvzem brisa v nosu.

facebook
Družinsko zdravnico Nado Hiti te dni na častnem razsodišču čaka zaslišanje.

Hitijeva se je »projekta« lotila skupaj s strokovnjakom medicinske biokemije, da bi razblinila dvome o sestavi cepiv. »V medicini so pomembni dokazi. Naš namen ni bil raziskati delovanje cepiva, ampak ali mu je dodano kaj, kar ne spada zraven,« je v posnetku dejala uvodoma.

Potem ko je v okoli desetih minutah tudi s pomočjo slikovnega materiala raztolmačila, kaj so ugotovitve njune raziskave, narejene na osnovi barvila in magneta, uporabila sta tudi destilirano vodo in urin, je med drugim izpostavila, da so v primerih vseh testiranih cepiv, vključno s cepivom mRNA proti covidu, in palčk za koromatestiranje zaznali določene kovine, ki jih tam ne bi smelo biti. Omenjala je aluminij, železo, nikelj, kadmij in še nekatere druge.

V cepivu proti covidu-19 so po njenih besedah srebro, kadmij, krom, nikelj, arzen, cink in celo radioaktivni uran, »kar je v neskladju z izjavami slovenskih znanstvenikov, ki pravijo, da so cepiva mRNA najčistejša«, je razložila in dodala, da glede na to, da bo prišlo do obnavljanja odmerkov, »se bodo v naših telesih kopičile vse večje količine kovin, kar pa je zelo škodljivo zdravju«, je mogoče slišati v posnetku.

facebook
Po njeno so v cepivu aluminij, železo, nikelj, kadmij in celo radioaktivni uran.

Teoretičarka zarot

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) se je na video domžalske zdravnice nemudoma odzval in podal nekaj pojasnil, da v informacijskem prostoru ne bi bilo nepotrebne zmede. Najprej so opozorili na vzorčenje, ki bi se moralo zgoditi pred analizo in ga mora opraviti za to usposobljena oseba, da se lahko izključi možnost kontaminacije vzorca, a se to v primeru raziskave Hitijeve ni zgodilo.

Ker so se kot laboratorij, ki je ugotavljal prisotnost kovin v vzorcih, ki jim jih je poslala zdravnica, pojavili v zgodbi, so pojasnili, da so podatki o vzorcu odgovornost naročnika in da so »vzorec v NLZOH sprejeli kot vzorec pitne vode in ga v skladu s tem analizirali. Zdravnica je tri vzorce lažno predstavila kot vzorce pitne vode. Zavajanje laboratorija glede vrste vzorca lahko predstavlja zdravstveno tveganje za zaposlene, ker na ta način nimajo možnosti, da bi izbrali pravilen način rokovanja z vzorcem. Pa tudi, poročila NLZOH se brez pisnega dovoljenja NLZOH ne sme reproducirati, razen v celoti.« Poudarili so, da je interpretacija rezultatov vzorcev na vsebnost kovin v cepivu, ki jo je izvedla zdravnica Nada Hiti, manipulacija s podatki, saj ni informacij o čistosti embalaže, vsebnosti težkih kovin v destilirani vodi, načinu izvajanja redčenja cepiva in načinu izvedene migracije v primeru palčk za bris. »Njen pristop je neznanstven in zavajajoč ter pritrjuje teorijam zarot,« so podčrtali.

Tudi NIJZ povedal svoje

Kovine in tudi težke kovine so prisotne povsod, kjer si sploh lahko zamislimo, so še besede nacionalnega laboratorija. »Nekatere izmed kovin so tudi nevarne snovi, vendar prisotnost kovine sama po sebi še nič ne pove o škodljivih učinkih na zdravje človeka ali okolje. Pomembno je, da izmerjena količina snovi ne presega vrednosti, ki bi lahko ogrožala zdravje človeka ali okolje. S tem se ukvarja ocena tveganja za kemikalije, za pesticide in tudi za zdravila,« so pojasnili. Tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje meni, da sta izvedba poskusa in interpretacija rezultatov v omenjenem videu metodološko sporni, neznanstveni in zavajajoči.

Če je kdo še v dvomih …

Od nedelje je nesporno jasno, kaj je v cepivu, saj je znanstvenik in vodja Odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu Roman Jerala z elektronskim mikroskopom analiziral Pfizerjevo cepivo, s katerim je cepljenih največ Slovencev. »Vidne so kroglice velikosti od 50 do 90 nm, kar predstavlja lipidni ovoj, v katerem je mRNK, točno tako, kot je opisana sestava cepiva. Torej nobenega grafenovega oksida, nobenih kovinskih delcev, nobenih čipov. Ne verjemite vsega, kar slišite na spletu o tem, kakšne škodljive snovi naj bi bile v cepivu,« je podčrtal. 

Družinska zdravnica Nada Hiti si je zaradi spornih izjav glede cepiva proti covidu-19 po neuradnih informacijah STA nakopala prijavo na Zdravniško zbornico Slovenije, ki tudi sicer spremlja objave zdravnikov in zobozdravnikov v javnosti, preverja pa jih tako s stališča strokovnosti kot etičnosti. Odbor za pravno etična vprašanja pri zbornici je Hitijevo odstopil v postopek pred razsodišče zbornice, ki jo bo zaslišalo te dni. Je pa trenutno pred razsodiščem odprt postopek še proti enemu zdravniku, ni pa znano proti kateremu.

Ji bodo odvzeli licenco?

Zaradi spornih izjav o covidu-19 in cepivih proti tej bolezni je bilo sicer prijavljenih več slovenskih zdravnikov, ne samo Hitijeva. V večini primerov njihovo ravnanje ni bilo v skladu z določenim enim ali več členi kodeksa zdravniške etike. Odbor jim je predlagal, naj v prihodnje spoštujejo kodeks in pri objavah osebnih mnenj upoštevajo smernice zbornice za ravnanje zdravnikov in zobozdravnikov na družbenih omrežjih.

Po pravilniku zbornice o delu razsodišča so možne sankcije za kršitve zdravnikov strokovno opozorilo, opomin, javni opomin in izčlanitev iz zbornice. Razsodišče lahko izda tudi kolegialno priporočilo, opravičilo oškodovancu ali dopolnilno strokovno izobraževanje. Poleg tega lahko v primeru kršitev, ki predstavljajo razlog za trajen ali začasen odvzem licence, razsodišče predlaga predsedniku zbornice tudi odvzem licence zdravniku.