Novo šolsko leto

Kakšna usoda bo doletela šolarja, ki ne bo nosil maske? Državni sekretar odgovarja

J.P.
23. 8. 2021, 12.20
Posodobljeno: 23. 8. 2021, 12.24
Deli članek:

Tedensko samotestiranje bo za učence tretje triade prostovoljno, maske pa naj bi nosili.

Bobo
V šolah bodo veljali higienski ukrepi, kot so nošenje mask, prezračevanje prostorov in razkuževanje rok.

Letošnje šolsko leto se bo začelo po modelu B, torej z učenci in dijaki pri pouku, je v petek potrdila vlada. V igri so sicer štirje posodobljeni modeli, ki jih bodo uvajali glede na aktualno stanje.

Šolanje sodi v šole

Kot je danes v Kongresnem centru na Brdu pojasnil državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec, je pedagoška stroka na novo šolsko leto pripravljena, cilj pa je, da se izobraževanje vrši v šolah, "kamor sodi". Modeli so torej posodobljeni, vse pa bo odvisno od epidemiološke slike – kot je dejal Orehovec, bodo v skrajni sili prešli tudi na že znani model C. Če že bo prišlo do šolanja na daljavo, ga bodo, tako Orehovec, izvajali pri tistih kategorija, pri katerih je to lažje izvedljivo, načeloma pa se šolarji do 5. razreda na daljavo naj ne bi šolali. Še enkrat je poudaril, da so osredotočeni na to, da bi se šolarji izobraževali v šolah.

Zaupanje v (zdravstveno) stroko

Učenci tretje triade in dijaki bodo morali nositi maske, tedensko samotestiranje, ki se bo začelo s 1. septembrom, pa bo zanje prostovoljno. V šolah bodo veljali higienski ukrepi, kot so nošenje mask, prezračevanje prostorov in razkuževanje rok. Ni skrivnost, da so s tem zvezi nekateri starši na ravnatelje že naslovili pisma, v katerih jim dajejo vedeti, da njihovi otroci mask ne bodo nosili. Orehovec je na to dejal, da otrok brez mask iz osnovnih šol pač ne bodo odstranjevali, saj je šolanje obvezno, je pa vse, ki vstopajo v šolski prostor, pozval, naj se skušajo čim bolj držati predpisov zdravstvene stroke, "ki ji, kot si predstavljamo, poskušamo zaupati".

Pogoj PCT

Dotaknil se je tudi zakonske podlage za preverjanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni ali testirani). Kot je dejal, so na ministrstvu že pripravili uredbe, v katerih bodo pojasnili zakonske podlage za preverjanje, ki pa na objavo še čakajo.

Aktualnih podatkov o precepljenosti zaposlenih v vzgoji in izobraževanju sicer nimajo.