Nesmiselne omejitve

Vlada poskrbela, da bonov ne morete unovčiti na nekaterih kopališčih

Žiga Kariž
27. 7. 2021, 18.01
Posodobljeno: 28. 7. 2021, 10.37
Deli članek:

Kopališča v glavnem mestu so svoji gostom že sporočala, da bodo sprejemala nove bone, nato pa je sledilo veliko razočaranje, saj jih je zakon kot mnoge druge zaobšel.

Vanesa Jaušovec
Fotografija je arhivska
Nelojalna konkurenca
Na kopališčih, ki jih omenjamo v članku, bonov ne morete koristi, z veseljem pa jih unovčujejo v Termah Olimia, kjer je nekdaj vse niti v rokah držal minister Počivalšek

Predstavniki vlade so s ponosom predstavili javnosti nove bone, ki smo jih prejeli državljani. Znesek je sicer znatno nižji kot leta 2020, a spekter ponudnikov, pri katerih lahko Slovenci podarjeni denar zapravimo in na ta način pomagamo zagnati gospodarstvo, je mnogo širši. Vlada je v interventnem zakonu PKP9 natančno naštela dejavnosti, kjer se boni lahko koristijo. Tokrat gredo lahko boni za gostinske storitve, obisk kulturnih prireditev, nakup učbenikov, knjig, izposojo športnih rekvizitov in športne aktivnosti.

Ponudba umaknjena

Med tistimi, ko se prvi odzvali na možnost sprejemanja bonov, so bili tudi v Javnem zavodu Šport Ljubljana, pod okriljem katerega delujejo kopališča Kolezija, Tivoli in Kodeljevo. Upravljajo tudi vso mestno športno infrastrukturo. Pripravili so paketno ponudbo, v kateri so bili nakupi posameznih vstopnic za kopališča Kodeljevo in Kolezija ter celo sezonske vstopnice za prenovljeni bazen Kolezija. A žal so morali ponudbo umakniti, saj kot javni zavod niso upravičeni do tega, da bi lahko bone unovčevali. Ljudje, ki so ponudbo videli in slišali predstavnike vlade razlagati, da bodo bone lahko porabili tudi za kopališča, so seveda jezni. Povprečen potrošnik namreč ni seznanjen z vsebino 43. člena zakona, ki našteva 26 dejavnosti, kjer bone lahko sprejemajo.

Spregledana kopališča

Zavod Šport Ljubljana seveda ni edini, ki se je srečal z neživljenjskim zakonom, saj ta velja tudi za vsa ostala kopališča po Sloveniji, ki jih upravlja lokalna skupnost. Tudi v komercialnem kopališču Atlantis kopalcev, ki želijo plačati z opevanimi boni, ne morejo sprejeti. Kot nam je povedala Maja Oven, predstavnica za stike z javnostmi podjetja BTC, d. d, v okviru katerega deluje Atlantis, jih dnevno kliče več deset ljudi, ki jih morajo zavrniti. »Ljudje ne razumejo, da za to nismo krivi mi, in so nezadovoljni. Nas to postavlja v nekonkurenčen položaj v primerjavi s ponudniki podobnih programov. Na ministrstvo za gospodarstvo in vlado smo naslovili pobudo, da omogoči unovčevanje turističnih bonov tudi v Atlantisu oziroma spremeni 43. člen zakona, ki določa, kdo lahko bone sprejema in kdo ne.« BTC je pobudo na ministrstvo naslovil že 14. julija, a do včeraj sprememb še ni bilo. 

STA
Javni zavod Šport Ljubljana je moral umakniti že pripravljeno ponudbo

Nesmiselne omejitve

V času, ko so se na podlagi izjav predstavnikov vlade začele širiti govorice, da se utegnejo spet zapreti meje, Slovenci v večji meri iščemo možnosti za oddih doma, a kot kaže, je vlada s svojimi predpisi spet poskrbela za nesmiselne omejitve. Prikrajšani so tako veliki sistemi, ki združujejo raznolike dejavnosti, kot javni zavodi in športna društva. Seznam je še daljši, kot smo že pisali, so prikrajšana velika trgovska podjetja, ki se ukvarjajo z izposojo športne opreme, založbe in še bi se našlo. Omejevanje s klasifikacijo dejavnosti je nelogično predvsem zaradi dejstva, da družbe z omejeno dejavnostjo lahko ne glede na osnovno registrirano dejavnost opravljajo katerokoli dejavnost želijo. Na ministrstvo za gospodarstvo smo naslovili vprašanje, ali nameravajo morda nastalo situacijo popraviti. Odgovorili so nam, da dodatna širitev dejavnosti SKD, ki so upravičene za unovčevanje bonov, ali individualna obravnava ponudnikov, ni predvidena.