Slovenski košarkarji so v jutranjih urah ob premiernem olimpijskem nastopu in odlični predstavi zvezdnika Luke Dončića pometli z vedno močno Argentino, s tem pa med slovenskim občestvom še povečali apetite. 

Osupnili so tako domače privržence, ki so sicer v srcih upali na nekaj podobnega, kot tuje ljubitelje košarke, ki so dobili še eno nadaljevanje mojstrovin Dončića pod koši. Slovenski as je v prvem polčasu dosegel polovico vseh točk Slovenije, 31, dvoboj pa je končal pri 48 točkah. Tako je le za sedem točk zgrešil rekord olimpijskih iger, ki ga je leta 1988 proti Španiji postavil brazilski ostrostrelec Oscar Schmidt, a z opombo, da zadnjih pet minut sploh ni več stopil na igrišče.

"Moje delo je bilo opravljeno"

A kaj bi z rekordi, ko se ekipa bori za medalje? Kot poročajo naši kolegi s portala Ekipa24.si, je Dončić po tekmi razodel ozadje zadnjih minut tekme in odločitve, da se ne bo pehal za rekordi. "Nisem hotel rekordov, nisem hotel dodatnega izpostavljanja, ker nisem tukaj za to. Tukaj sem za ekipo, tukaj sem za zmago moštva, vse ostalo je nepomembno. Štiri minute je bilo do konca, želel sem ostati na klopi, moje delo je bilo opravljeno," je pojasnil in dodal, da se je pač odločil, kot se je odločil, in da je bilo "tako prav."

Vendarle rekorder

Dončić je s tem postal rekorder po številu doseženih točk na eni tekmi v dresu reprezentance Slovenije. Iz igre je metal 18:29, za dve točki 12:15, za tri 6:14, s črte prostih metov pa 6:7. Ob tem je zbral 11 skokov, pet podaj in tri blokade, nad njim pa so tekmeci naredili osem osebnih napak. Klemen Prepelič je dodal 22 točk, 12 jih je dosegel Vlatko Čančar, Mike Tobey pa se je izkazal z 11 točkami in 14 skoki. Ob visoki prednosti si je lahko selektor Aleksander Sekulić privoščil, da je v igro poslal vseh 12 igralcev. Med strelce se nista vpisala le Gregor Hrovat in Jakob Čebašek, vsaj eno trojko pa je zadelo osem košarkarjev.

Argentina je bila najbližje Sloveniji pri 34:39 v drugi četrtini, potem pa je Slovenija po delnem izidu 14:2 prišla do prednosti 53:36 in že polčas končala s +20.

Španci popustili

Španci, s katerimi se bodo Slovenci pomerili v nedeljo, so bili v večerni tekmi favoriti v boju z Japonci in so status tudi potrdili. A potem, ko so imeli že tudi 24 točk prednosti in so blesteli predvsem v drugi četrtini (dobili so jo s 30:14), so na koncu dovolili domačinom, da se nekoliko približajo. Zmaga Špancev sicer ni bila ogrožena, so pa Japonci po dobljeni tretji četrtini prišli na -13, približno takšna prednost pa je ostala do konca. Japonska je sicer v zadnji minuti še prišla na manj kot deset točk zaostanka, toda Victor Claver je s košem za končnih 88:77 dvignil prednost na +11.

Pri zmagovalcih je bil najbolj učinkovit Ricky Rubio z 20 točkami, Claver jih je dodal 13, Marc Gasol pa 12. Pri domačinih sta blestela zvezdnika iz NBA Rui Hachimura, ki je dosegel 20 točk, ter Yuta Watanabe z eno manj, drugi pa niso presegli strelske desetice.

V tej skupini bosta naslednji tekmi 29. julija, ko bo Slovenija igrala z Japonsko, Španija pa z Argentino.