Prvi dan olimpijskih iger

V Tokio odpotovala tudi Kustečeva, lokostrelci že na terenu

S.R./STA
23. 7. 2021, 06.00
Posodobljeno: 23. 7. 2021, 06.18
Deli članek:

Skoraj 11.000 športnikov je moralo zaradi pandemije novega koronavirusa svoje priprave na olimpijske igre podaljšati za leto dni. Zdaj se vse skupaj začenja.

Reuters
V Tokiu danes nastopajo lokostrelci.

Poletne olimpijske igre v Tokiu, na katerih se bo do 8. avgusta za odličja borilo tudi 54 Slovencev, bo z današnjo uvodno slovesnostjo uradno odprl japonski cesar Naruhito v Tokiu, ki je obenem častni predsednik organizacijskega odbora olimpijskih in paraolimpijskih iger. Slovesnost bo ob 13. uri potekala pred praznimi sedeži, s tem pa se bodo uradno odprta tekmovanja. Ob tem prvi uradni dan iger - predtekmovanja sicer potekajo že od srede - ne bo podeljen noben komplet medalj, saj ni predvidenih končnih odločitev.

Že zjutraj, precej pred popoldanskim odprtjem, so s kvalifikacijami, na katerih nastopa tudi Žiga Ravnikar, začeli lokostrelci. Poleg njih bodo danes tekmovali še veslači.

Igre brez gledalcev

V Tokiu ta čas še vedno veljajo izredne razmere zaradi novega koronavirusa, gledalcev na tekmovanjih ne bo, slovesnega odprtja pa se bo na osrednjem stadionu s kapaciteto za 68.000 gledalcev lahko udeležilo le 950 povabljenih gostov.

Med svetovnimi voditelji naj bi slovesnosti prisostvovala tudi prva dama ZDA Jill Biden in francoski predsednik Emmanuel Macron.

Na slovesnem odprtju tudi slovenska ministrica

Slovesnosti se bo kot predsedujoča svetu ministrov EU za šport udeležila tudi slovenska ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

Nove okužbe

Na dan uradnega odprtja so organizatorji odkrili novih 19 primerov okužb z novim koronavirusom. Kot so objavili v današnjem dnevnem poročilu, gre za največji dnevni porast, odkar so 1. julija začeli beležiti koronske primere, povezane z OI. S tem se je število pozitivnih koronskih testov na OI povečalo na skupno 106.

Kot je v danes objavljenem dnevnem poročilu še objavil organizacijski odbor, so med pozitivnimi tudi trije športniki, ki pa ne prihajajo z Japonske. Druge podrobnosti za zdaj niso znane, saj organizatorji ne omenjajo imen okuženih ali njihovih matičnih držav.