Nekaj dni morskih radosti tudi za deprivilegirane

Kar 80 odstotkov revnih otrok letos ne bo videlo morja

Luka Tetičkovič
11. 7. 2021, 14.36
Posodobljeno: 11. 7. 2021, 14.36
Deli članek:

Konvencija o otrokovih pravicah v 31. členu posebej poudarja otrokovo pravico do prostega časa in počitka, do igre in razvedrila, primernega otrokovi starosti, ter prostega udeleževanja v kulturnem življenju in umetnosti. A vse družine zaradi svojega gmotnega položaja tega otrokom ne morejo zagotavljati. Vsaj za manjši del deprivilegiranih se trudijo organizacije, kot sta Zveza prijateljev mladine Slovenije in Rdeči križ Slovenije, ki mu pri tem že 19. leto pomaga trgovec Tuš.

Bobo
Otroci med opazovanjem morja na Debelem Rtiču.
POMAGAJTE Z DONACIJO
Uporabniki mobilnih storitev A1, Telekom, Telemach in T2 lahko Rdečemu križu Slovenije darujete s poslanim SMS na 1919, z besedo MORJE (prispevate 1 evro) ali besedo MORJE5 (prispevate 5 evrov). Donirate lahko tudi na transakcijski račun, in sicer TRR: SI 56 03100-1234567891, pri čemer uporabite sklic SI00-96830 in kodo namena: CHAR. Prejemnik: Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana.

Pod pragom revščine je po podatkih statističnega urada lani živelo 41 tisoč otrok, ki jim družine le stežka zagotavljajo letovanje ali zimovanje. S pomočjo dobrodelnih organizacij, ki v ta namen zbirajo donatorska sredstva, je bilo letovanje omogočeno samo dobri desetini teh otrok.

»Prepričani smo, da je to število (otrok pod pragom revščine, op. p.) tudi letos vsaj tako visoko. Naši organizatorji letovanj so v letu 2019, pred epidemijo, peljali popolnoma brezplačno na letovanja 2989 otrok, delno pa je bilo letovanje sofinancirano 4547 otrokom. Ocenjujemo torej, da bi na brezplačno letovanje lahko peljali še bistveno več otrok, seveda pa je to odvisno od višine zbranih sredstev v našem humanitarnem programu Pomežik soncu,« pojasnjujejo na Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS).

Rdeči križ Slovenije (RKS) je letos omogočil letovanje 4000 otrokom. Polovica od njih je bila vključena v socialna letovanja, druga polovica pa prek zdravstvenih kolonij, ki jih sofinancira Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Petsto otrokom, ki so letos letovali v organizaciji RKS, je to z donacijo omogočil trgovec Tuš. »Pandemija je pokazala, kako so na spremembe občutljivi otroci,« razlaga direktor družbe Engrotuš Andraž Tuš in dodaja: »Letos smo zato storili prav zares vse, da otrokom omogočimo brezskrbne sončne poletne dni v družbi sovrstnikov in v objemu prečudovite narave na Debelem rtiču. Ponosni smo, da bo število otrok, ki so z nami užili brezskrbne morske radosti v vseh teh letih, preseglo 9000.«

Letovanje samo za petino otrok pod pragom revščine

Skupno nekaj dni na morju brezplačno ali pa z delnim doplačilom preživi le dobrih deset tisoč otrok, torej le petina teh, ki živijo pod pragom revščine. Preveč otrok tako morda nikoli ne doživi morskega zraka, prve ljubezni in pobega od sivega vsakdana v okolju, kjer je letni dopust privilegij.

»Podobno kot pretekla leta tudi letos potrebe, predvsem po brezplačnih letovanjih otrok iz manj spodbudnih okolij, močno presegajo naše in tudi zmožnosti drugih organizatorjev brezplačnih letovanj. Prej navedeni podatek, da si tudi letos prizadevamo vsaj 3000 otrokom omogočiti letovanje, med njimi polovici brezplačno, pove tudi, da lahko pomagamo le vsakemu dvajsetemu otroku, ki po uradnih podatkih Statističnega urada RS pri nas živi v revščini,« ugotavljajo na RKS.

Strokovnjaki NIJZ so v začetku junija razkrili, da je duševno zdravje otrok v Sloveniji alarmantno in se še poslabšuje. Specialni pedagog Marko Juhant poudarja, da so najbolj prizadeti otroci iz deprivilegiranih okolij. »Vzrok je preprost. Vsakodnevne aktivnosti v šoli in prostem času so jim predstavljale pobeg iz nekega abnormalnega stanja, kar pa med epidemijo ni bilo mogoče,« izpostavlja Juhant in opozarja na izjemen pomen letovanj s sovrstniki, v okolju, ki je drugačno od domačega: »Zaradi posamezne izkušnje na tem letovanju se lahko spremeni celotno življenje tega otroka. Bodisi v otroštvu, bodisi kasneje v odraslosti, ko oblikuje svojo družino. Zakaj? Ker jim da nekdo vedeti, da so pomembni taki, kot so. Ne zato, ker so pridni, ne zato, ker so čudoviti športniki, ne zato, ker bi imeli tak blazen posluh, ampak preprosto zato, ker so.«

Bobo
Otroci na letovanju v organizaciji Rdečega križa Slovenije.

»Nekatere izpovedi so zares skrb vzbujajoče, a veseli in ponosni smo, da lahko skupaj z vsemi partnerji in kupci prispevamo drobec k lažjemu soočanju z vsakdanom otrok, ki letujejo z nami,« pravi Anja Marjetič, vodja projekta Pričarajmo nasmeh pri Rdečem križu Slovenije

Lani je bilo letovanj manj, letos so spet bliže prejšnjim letom

Na ZPMS upajo, da bodo letos lahko letovanja organizirali skozi celotno sezono. Lani jih je koronavirus namreč presenetil. »Leta 2019 je odšlo na letovanja 11.933 otrok, leta 2020 pa bistveno manj, in sicer 6977. Za letošnje poletje sicer zelo dobro kaže, v kolikor bodo otroci lahko na letovanjih vse do konca avgusta. Ocenjujemo, da bo letos z nami letovalo vsaj 10.000 otrok.«

»To je približno 2000 otrok manj kot leta 2019, pred epidemijo. Razlog je predvsem v zagotavljanju manjših skupin otrok. Skrbimo namreč, da so otroci v mehurčkih. V lanskem letu so naši organizatorji izpeljali letovanja brez ene same okužbe. Srčno si želimo to ponoviti tudi letos,« pravijo na ZPMS.

Kako otroka prijaviti na letovanje

ZPMS ima v lasti 15 počitniških domov, od tega jih je osem na Hrvaškem in sedem v Sloveniji. Konkretne domove si lahko ogledate na njihovi spletni strani, kjer so tudi napisani vsi kontakti za posamezno letovišče.

Starši morajo stopiti v stik s posameznim organizatorjem letovanja, ki ima podrobne informacije, ali so kapacitete še na voljo ali ne. Nekateri domovi so letos že zasedeni, nekateri pa še imajo prosta mesta, povedo na ZPMS. Nekateri organizatorji to informacijo objavljajo tudi na spletni strani.

Podobno je pri RKS, kjer prijave na letovanja sprejemajo v 56 območnih združenjih. Najbolje, da se vsi zainteresirani obrnejo na območno združenje v kraju svojega stalnega prebivališča in se tam pogovorijo o trenutnih možnostih letovanja. Trenutno imajo še nekaj prostih mest v Punatu, konkretne informacije najdete na spletni strani Punat.si.

Bobo
Otroci med gledanjem improvizacijskega gledališča na Debelem Rtiču.

Letovanja so brezplačna glede na gmotno stanje družine

»Z brezplačnimi letovanji seveda starši nimajo stroškov; letovanje otrok se lahko tudi sofinancira, lahko pa koristijo zdravstveno letovanje. Sicer so letovanja plačljiva. Odvisno od primera do primera,« pojasnjujejo na ZPMS, ki so pri organizaciji podobno kot v RKS odvisni od višine zbranih donatorskih sredstev.

Kako je za otroke poskrbljeno

»V počitniških domovih je v večini primerov več otrok v eni sobi. Namestitve so kvalitetne, čiste in primerne za otroke. Otroci imajo pet obrokov na dan, ves čas jim je na voljo tudi dovolj tekočine (voda, čaj, kompoti in podobno). V počitniških domovih je zagotovljena prisotnost medicinskega osebja, vsaka skupina ima tudi svojega vzgojitelja, ki mora vsako leto opraviti ustrezno izobraževanje,« pojasnjujejo na ZPMS.

»Dobro usposobljeni varuhi in 24-urna medicinska oskrba so tista dodana vrednost naših letovanj, ki zagotavlja, da otroci počitnice preživijo ne le brezskrbno, temveč tudi varno,« pravijo na RKS in po lanskem letu, v katerem ni bilo niti ene okužbe s koronavirusom, dodajajo, da so pri njih nalezljivi le otroški nasmehi.

ZPMS
V Savudriji si ZPMS lasti Omladinski hostel.

Kaj pa prostočasne dejavnosti?

Primerno je poskrbljeno tudi za prostočasne dejavnosti. »Če so na morju, se dvakrat na dan odpravijo na kopanje. Med 11. in 16. uro se izogibajo soncu, takrat potekajo različne delavnice. Po kosilu imajo počitek. Velikokrat se v večernih urah odpravijo tudi v bližnje mesto ali na sladoled. Nekateri domovi jim omogočijo, da preizkusijo vožnjo s kanuji ali supi, peljejo se z ladjico ... Če pa so v hribih, so dejavnosti prilagojene – hoja, igranje, športne igre … Programi naših letovanj so res pestri,« opisujejo na ZPMS.

»Poleg morske vode in zdravilne mikroklime sta v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS Debeli rtič na voljo dve novi igrišči. Med tematskimi dnevi bodo otroci odkrivali svoje potenciale in razvijali talente, pobliže spoznali bližnjo okolico, značilnosti čudovite flore in favne zdravilišča, se kopali in se preizkušali v različnih športnih igrah, med drugim v nogometu, odbojki in plavanju, ob večerih igrali družabne igre, plesali v maskah, obiskali gledališko ali kino predstavo,« svoj program predstavijo na RKS.

ZPMS
Dom Piran kjer lahko otroci letujejo v organizaciji ZPMS.

ZPMS
Tudi v priljubljenih Nerezinah obstaja otroško naselje, kjer lahko otroci letujejo v organizaciji ZPMS.