Singapur

Z novo strategijo bodo opustili množično testiranje

C.E.
11. 7. 2021, 10.44
Posodobljeno: 11. 7. 2021, 10.49
Deli članek:

V Singapurju so se odločili za novo strategijo. »Sobivanje« s koronavirusom in ne eleminiranje, kot to neuspešno in z ogromno škode na drugih področjih prakticira Avstralija

Profimedia
Življenje v Singapurju želijo vrniti v normalne tirnice.

Nov načrt so predstavili trije singapurski ministri, minister za zdravje, finance in trgovino. Zapiranje države ne pride več v poštev in tudi množično sledenje stikov, ki so jih imeli okuženi, bo postalo nepotrebno. Zavedajo se, da model »ničte stopnje prenosa« ni možen, z možnostjo cepljenja pa je postal nesmiseln. Potrebno se je naučiti živeti s koronavirusom, pravijo v singapurski vladi.

Za cilj so si postavili visoko precepljenost in normalno odprtje družbenega življenja ter mednarodnih potovanj, koronavirus pa nameravajo obravnavati kot gripo ali vodene koze, poroča CNN. »Cepiva so zelo učinkovita in bistveno zmanjšujejo nevarnost okužbe. Tudi če se okužite, cepivo prepreči resne posledice bolezni,« so sporočili ministri.

Namesto vsakdanjega testiranja, bodo okužbe nadzirali na podoben način kot v primeru gripe, saj si ne morejo dovoliti, da zaradi koronavirusa dolgoročno obremenijo zdravstveni sistem in gospodarstvo.

Poenostaviti nameravajo tudi testiranje. Pripravljene imajo že naprave, s katerimi bi analizirali izdihani zrak, na podoben način kot to počnejo alkotesti.