Povezave

Je Križanič postal novi direktor DSO Fužine zaradi svoje izjemne kariere, ali ker pozna ministra?

Luka Tetičkovič
9. 7. 2021, 05.55
Posodobljeno: 9. 7. 2021, 07.24
Deli članek:

Minister za delo, družino in socialne zadeve v Dom starejših občanov Fužine nastavlja svojega direktorja. Zato je v svet zavoda ministrstvo imenovalo nove svetnike, ki naj bi jim dali navodilo, naj za direktorja imenujejo Mateja Križaniča. Slednji naj bi se z ministrom Janezom Ciglerjem Kraljem poznal iz Zavoda Iskreni, kar pa minister zanika.

Skupnost socialnih zavodov
Dom starejših občanov Fužine velja za enega vzornejše upravljanih domov v Mestni občini Ljubljani.
Spomnimo, da ima Križanič zgodovino prisvajanja stanovanja starejše občanke, ki jo je po prepisu pognal na cesto; s temi sumljivimi praksami je nadaljeval kot direktor Doma starejših občanov Preddvor, kjer je k temu nagovarjal starejša varovanca. Kasneje se je izvedelo, da si je nelegalno izplačeval tudi koronski dodatek, na mesec si je izplačal tri dodatne tisočake.

Pred letom smo že pisali o rabotah Križaniča, ki ima za seboj dolg seznam polomij, nepreudarnih, nestrokovnih in negospodarnih odločitev in za dobro mero še dejanj, za katere ni boljše oznake kot korupcija. 

Zakaj je MDDSZ takšnega človeka nastavilo na čelo DSO Fužine, ki velja za enega vzornejših domov starejših občanov? »Domnevne nepravilnosti, o katerih so poročali mediji, smo preverili, nadzor pa je opravila tudi socialna inšpekcija. Inšpekcija je odkrila ter izdala popravljalne ukrepe glede nekaj manjših nepravilnosti, ki se sicer pojavljajo tudi v drugih domovih,« se glasi uradna razlaga ministrstva.

Neuradno se govori, da je minister Cigler Kralj Križaniča želel nastaviti nekam, kjer škoda, ki jo bo delal, ne bo tako velika. »Kot bivšega direktorja DSO Preddvor minister gospoda Križaniča pozna, saj ima z vsemi direktorji veliko stikov. Na MDDSZ vse podobne problematike rešujemo v odprtem in neposrednem dialogu,« so nam na ministrstvu odgovorili na vprašanje, ali Cigler Kralj Križaniča osebno pozna in ali je to vplivalo na njegovo imenovanje v DSO Fužine.

Sašo Švigelj
Minister Cigler Kralj pravi, da Križaniča pozna, a le kot enega od direktorjev domov starejših občanov.

Na MDDSZ so ob tem poudarili, da je svet zavoda DSO Fužine »pri svojem delu samostojen«. To je morda res po nazivu, a mora direktor pred imenovanjem na svojo funkcijo prejeti ministrovo soglasje. To so nam na ministrstvu pojasnili pred letom dni, ko so dejali, da z imenovanjem Križaniča v DSO Preddvor aktualni minister nima nič, saj je soglasje k temu podala Ksenija Klampfer, predhodnica Ciglerja Kralja.

Sploh pa to slabo pojasni, zakaj je ministrstvo predčasno zamenjalo svoje predstavnike v zavodu DSO Fužine. Nedavno so v svet zavoda imenovali Igorja Horvata (SDS), Mateja Čepeljnika (NSi), Igorja Pigaca (NSi) in Jureta Vozlja (SMC) ter ustvarili politično večino, ki je bila sposobna v svetu zavoda izglasovati Križaniča za novega direktorja.

»Svet zavoda je za direktorja DSO Fužine izbral Mateja Križaniča s preglasovanjem z minimalno večino. Od sedmih članov sveta zavoda so zanj glasovali zgolj štirje predstavniki države, ki so bili imenovani, po razrešitvi prejšnjih predstavnikov države eno leto pred iztekom mandata brez kakršnegakoli razloga. Nasprotovali pa so mu trije člani zavoda, in sicer predstavnik zaposlenih, predstavnik stanovalcev in predstavnica Mestne občine Ljubljana,« je glede tega s poslansko pobudo opozoril Marko Koprivc, poslanec Socialnih demokratov, ki je postopek označil za povsem spolitiziran.

STA
Matej Križanič, direktor CSD Bežigrad, od novembra 2008 opravlja tudi službo stalnega diakona.

Politika drugorazredne kadre nastavlja v socialnovarstvene zavode

Dobro obveščen vir, ki je nekoč vodil enega večjih socialnovarstvenih zavodov, nam je pojasnil, da politika vanje odlaga svoj drugorazreden kader. »Politika je na vodstvenih pozicijah tako začela izrinjati strokoven kader, to pa gre na račun varovancev,« je bil neposreden naš vir.

Zato je svet stanovalcev DSO Fužine na Ciglerja Kralja naslovil zahtevo k preklicu izdaje soglasja in to podkrepil s peticijo z 245 podpisi stanovalcev in njihovih svojcev. Peticijo s podobno zahtevo je ministru poslalo tudi 78 zaposlenih v domu, ki sicer zaposluje 103 ljudi. Skrbela jih je predvsem okoliščina, da je pod Križaničem DSO Preddvor zapustilo 30 zaposlenih, »kar ni normalna fluktuacija«.