zapleti

Spremembe lokacij za predčasno glasovanje begajo volivce

B.K./STA
6. 7. 2021, 14.46
Posodobljeno: 6. 7. 2021, 14.49
Deli članek:

O zmedi poročajo iz Maribora, nekaj volivcev ima težave s predčasnim glasovanjem v Ljubljani.

Bobo
Predčasno glasovanje na referendumu o vodah

Državna volilna komisija (DVK) po besedah njenega predsednika Dušana Vučka morebitne zaplete v zvezi z volišči rešuje s pristojnimi okrajnimi volilnimi komisijami.

Težave, o katerih je obveščena DVK, so po Vučkovih besedah različne. V Mariboru so po njegovih besedah denimo "nerodno napisali", kje je volišče za predčasno glasovanje, morali pa bi dodati, da gre za podružnico ene od osnovnih šol, čeprav je bil naslov volišča, torej podružnice, naveden pravilno.

Spremembe lokacij begajo volivce

Kot je za STA pojasnil Vučko, so želeli v štajerski prestolnici približati volišče za predčasno glasovanje volivcem, ki pa nekateri tega ne razumejo ali pa so navajeni hoditi na enako mesto. "Mnogi se ne pozanimajo, kam morajo it, in potem je težava, ko niti ne vedo, v katerem volilnem okraju so," je ocenil.

O težavah z iskanjem volišča se je na medije med drugim obrnila ena od volivk v Mariboru, ki je med drugim izpostavila, da vabilu za glasovanje na nedeljskem referendumu ni zapisana možnost predčasnega glasovanja, informacije o volilnih okrajih pa da so podane zelo nenatančno.

Kot poroča Večer, je bilo do sedaj vedno možno v mariborskem volilnem okolišu predčasno oddati glas na skupni lokaciji v središču Maribora, v Razstavnem salonu na Grajski ulici 7, po novem je lokacij predčasnih volišč sedem, po ena znotraj posamičnega volilnega okraja.

Bobo
Nekatere lokacije so spremenjene, drugot je treba čakati.

V Ljubljani na enem mestu 14 volišč

Tudi v Ljubljani so se nekateri volivci pritožili nad slabo označeno lokacijo volišča na Gospodarskem razstavišču. "Ko gredo proti Vilharjevi, je jasno označeno, da gre za predčasno volišče. Tam je na enem mestu 14 volišč," je pojasnil prvi mož DVK. Ob tem je dodal, da je bilo gnečo pričakovati, saj je datum referenduma med počitnicami in se bodo mnogi za vikend odpravili na morje.

Da so v Ljubljani vsa volišča na enem mestu, je po Vučkovih pojasnilih posledica reorganizacije upravne enote. "Imamo dve lokaciji, na Tobačni in Linhartovi, za organizacijo volišč na teh dveh lokacijah pa ni prostora," je pojasnil.

Agitacija na voliščih ni dovoljena

Je bil pa Vučko kritičen do nasprotnikov novele zakona o vodah, ki pred upravnimi enotami volivce nagovarjajo s stojnicami in podobno. Kot je dejal, so agitacije na voliščih so v času glasovanja prepovedane.

Pozval je k potrpežljivosti volivcev. "V tujini volivci čakajo tudi po več ur za oddajo svojega glasu, v Ljubljani garantiram, da ne bo nihče čakal več kot uro," je sklenil.