VLADA, TO SEM JAZ!

Kako Janez Janša z ustanavljanjem posebnih delovnih teles uzurpira oblast

Antun Katalenić
21. 5. 2021, 18.06
Deli članek:

Sedmi člen ustave je jasen: Država in verske skupnosti so ločene. Zakaj je torej vlada ustanovila Svet za odprta vprašanja s Katoliško cerkvijo?

SDS
Janez Janša se je pred enim mesecem srečal s Slovensko škofovsko konferenco.

Ni skrivnost, da je cerkvena oblast naklonjena aktualni državni oblasti in obratno. Z ustanovitvijo novega sveta pa Rimskokatoliška cerkev (RKC) dobiva neposredno vez do premierja in izvršilne veje oblasti.

V uradni vladni obrazložitvi z vladne seje stoji zapisano, da Svet za odprta vprašanja s Katoliško cerkvijo po svoji vsebini spada med svete vlade, namenjene vzpostavljanju dialoga z organizacijami civilne družbe in nevladnimi strokovnimi institucijami na posameznem področju. »Načelo o ločenosti države in verskih skupnosti namreč ne preprečuje državi, da vzpostavi z verskimi skupnostmi, ki opravljajo tudi splošnokoristne dejavnosti, pozitivna razmerja, oblike sodelovanja in skupna prizadevanja, kakršna ima v tem pogledu z drugimi civilnodružbenimi organizacijami.« Označba RKC kot predstavnika civilne družbe je seveda samo po sebi velika simplifikacija, saj gre navsezadnje v znatni meri za centralizirano organizacijo s središčem v Vatikanu, ki ima svojo misijo v Ljubljani. Sveti sedež pa ima tako po novem privilegiran položaj v primerjavi z ostalim državami, s katerimi ima Slovenija vzpostavljene redne diplomatske odnose.

Vsi premierjevi možje

Svet bo vodil Igor Senčar, sicer premierjev državni sekretar za koordinacijo mednarodnih zadev in zadev Evropske unije. Vlada tako nadaljuje v skladu z lastnimi trendi. Svet za debirokratizacijo, svet za digitalizacijo, svet za socialno politiko so vsi neuradni posvetovalni organi, ustanovljeni v zadnjem letu, katerih naloga je, da pripravijo predloge sprememb na zakonodajnem področju. Čeprav vsi ti sveti vključujejo številne strokovnjake, kot tudi različne samooklicane strokovnjake, pa v praksi obstoj teh svetov pomeni, da zakonodajni predlogi prihajajo neposredno iz pisarne premierja namesto z resornih ministrstev.

Profimedia
RKC ni samo civilnodružbena organizacija, kot nam daje misliti vlada, ampak tudi centralizirana ustanova s središčem v Vatikanu.

Katoliška cerkev je kot največja verska skupnost pri nas seveda zelo vplivna in politika se tega zaveda, v boju za simpatije predstavnikov cerkve pa se po navadi spopadata SDS in NSi. Poleg ideoloških tem, kot je financiranje zasebnih šol ali pravice enakospolno usmerjenih posameznikov, je bila aktualna vlada cerkvi pripravljena pogledati skozi prste celo pri epidemioloških ukrepih, češ da za verske obrede po zakonu niso potrebne stroge omejitve, kot denimo za kulturo ali šport.

Prvorazredna religija

Pred enim mesecem se je Janša srečal s celotno Slovensko škofovsko konferenco, ko so v SDS zapisali, da s tem srečanjem premier nadaljuje dialog, ki ga vzpostavlja z vsemi večjimi verskimi skupnostmi v Sloveniji. Ali v dialog spada tudi objava na twitterju pred nekaj dnevi, ko je Slovensko muslimansko skupnost obtožil podpore teroristom, potem ko so ga pozvali, naj s poslopja vlade umakne izraelsko zastavo? Več kot očitno je, da za aktualno vlado vsi verniki niso enaki. Medtem ko za nekatere vlada ustanavlja posebne svete, so drugi deležni rednih provokacij in žalitev njenih predstavnikov.