Maščevanje in konflikt interesov

Ivan Simič že napovedal kadrovske menjave na Fursu

Žiga Kariž
21. 5. 2021, 18.01
Posodobljeno: 21. 5. 2021, 19.27
Deli članek:

Vlada je na sredini seji na mesto vršilca dolžnosti direktorja Fursa postavila davčnega strokovnjaka Ivana Simiča. Slednji je na račun nekaterih zaposlenih na Fursu izrekel več hudih kritik in že napovedal menjave.

STA
Na mestu vršilca dolžnosti direktorja bo le šest mesecev, na razpis se ne bo prijavil.

Ivan Simič je na davčnem področju eden najbolj uveljavljenih in tudi medijsko izpostavljenih davčnih strokovnjakov. Poleg tega, da je večinski lastnik podjetja Simič in partnerji ter skupine Simič in partnerji je tudi predsednik Strateškega sveta za debirokratizacijo, ki aktivno sodeluje z vlado pri zmanjšanju birokratskih ovir na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju. V preteklosti je že bil direktor takrat še Davčne uprave Slovenije, pa direktor srbske finančne uprave, dvanajstkrat je bil po izboru portala Tax-Fin-Lex izbran za najuglednejšega davčnega strokovnjaka v Sloveniji in bil predsednik evropskega združenja davčnih uprav. Je tudi prvi mož Davčno svetovalne zbornice Slovenije, predsednik nogometnega kluba Slovan iz Ljubljane, pred leti pa je bil tudi predsednik Nogometne zveze Slovenije.

Prodaja podjetja na Ciper

Ko je bil prvič vršilec dolžnosti in nato direktor davčne uprave s polnimi pooblastili, se je srečeval predvsem z očitki, da je zaradi tega, ker so stranke njegovih podjetij v številnih postopkih pri davčnih organih, v nasprotju interesov. Da bi umiril kritike, je poleg tega, da je odstopil z vseh funkcij v podjetju, tudi prodal delež v svojem podjetju. Finančna uprava je pozneje v postopku ugotovila, da naj bi šlo za navidezno prodajo, s katero naj bi si Simič prikrito izplačal dobiček. Simič, ki je po koncu svojega dela na davčni upravi delež v podjetju odkupil nazaj, je ugotovitvam inšpektorjev nasprotoval in se spustil v sodno bitko, ki jo je tudi dobil, saj je vrhovno sodišče odločilo njemu v prid.

Dobljena bitka

To pa ni edina sodna bitka, ki jo je Simič s svojimi argumenti dobil proti ustanovi, ki jo bo od prvega junija dalje vodil. Konec septembra lani je ustavno sodišče namreč razveljavilo tretji in četrti odstavek 68.a člena Zakona o davčnem postopku. Določbi sta inšpektorjem Fursa omogočili, da so izvajali osebne davčne preglede tudi za obdobje pred letom 2009 in da so, če so ocenili, da oseba ni prijavila vseh prihodkov, na neprijavljeni del dohodkov odredili kar 70-odstotni davek. Ivan Simič je ves čas trdil, da sta določbi neustavni, in po več letih me je ustavno sodišče pritrdilo. Furs mora zaradi tega zdaj vračati milijonske zneske neupravičeno odmerjenih davkov, ob tem pa dodati še obresti.

Poimenoval krivce

Simič je v svojih zapisih večkrat trdil, da so določeni zaposleni na Fursu omenjena določila koristili tudi za obračunavanje in uničevanje posameznikov. V oktobrski številki revije Denar, katere urednik je, je v uvodniki tudi poimensko izpostavil krivce za nezakonito postopanje. Navedel je svoja predhodnika Jano Ahčin in Petra Jenka ter njegovega namestnika Petra Gruma, pa Uroša Grošlja, Damjano Slapar Burkat in mag. Majdo Kerec. Zakaj smo navedli njihova imena? Nekateri izmed njih so še vedno zaposleni na vodilnih položajih na Fursu, Ivan Simič pa je na svojem blogu včeraj zapisal, da bodo nekatere menjave nujne in da upa, da v primeru zamenjav vodij, ljudje ne bodo govorili, da gre za politične menjave. Simiča smo povprašali, ali bo pri menjavah šlo za maščevanje. »Nobenega maščevanja ne bo. Naredil bom tisto, kar bodo zaposleni želeli. Nekateri so na vodilnih položajih že več kot 15 let,« je zavrnil namigovanja in v šali dodal: »Ne nazadnje davčni svetovalci od tega živimo. Večja je anarhija, več imamo dela.«

STA
Nekateri na Fursu Simičev prihod pričakujejo z velikim nelagodjem.

Konflikt interesov?

V svojem blogu je nagovoril tudi strahove, da bi z mesta direktorja lahko vplival na postopke, v katerih je udeležen sam ali stranke njegovega podjetja. »Na Fursu nimam odprte nobene osebne zadeve. Vse davčne napovedi sem vložil in vse davke po odločbah, ki sem jih prejel, plačal oziroma imam plačane vse davke. Edina davčna zadeva, ki je v mojem primeru še odprta, je na ustavnem sodišču, kjer z dokazi, to je odločbami, dokazujem, da sem vse prijavil in da sem plačal vse davčne obveznosti,« je zapisal Simič in dodal: »Res je, da je odprtih veliko davčnih postopkov, v katerih sem sodeloval sam oziroma davčni svetovalci, zaposleni v mojih dveh družbah, toda gre za tekoče zadeve, ki se urejajo v skladu s predpisi. Tukaj ni nobene potrebe po urejanju česarkoli.«

Zgolj na obisku

Kot nam je povedal v telefonskem pogovoru, tokrat ne bo prodajal svojega deleža v podjetju. »Zakon tega od mene ne zahteva. Ne smem biti direktor, lahko pa sem lastnik podjetja. V teh šestih mesecih, kolikor bom vodil Furs, v mojih podjetjih ne bom opravljal nobene funkcije,« je dejal in pojasnil, da se v času, ki ga bo prebil na Fursu, ne namerava ukvarjati z davčnimi postopki, temveč z digitalizacijo in poenostavitvijo davčnih postopkov. Na Fursu bo le šest mesecev, nato pa se bo vrnil v podjetje. Na razpis za mesto direktorja se zagotovo ne bo prijavil, je dejal.