21-letnik egiptovskih korenin

Specialne enote na Dunaju aretirale še enega terorista

S.R.
10. 4. 2021, 09.43
Posodobljeno: 10. 4. 2021, 09.49
Deli članek:

21-letnika so aretirali v povezavi s teroritstičnim napadom na Dunaju novembra lani.

Profimedia
Kujitim Fejzulai je 2. novembra lani na Dunaju umoril štiri ljudi.

Pripadniki avstrijske specialne enote Cobra so v povezavi s preiskavo terorističnega napada na Dunaju v petek aretirali 21-letnega Egipčana. Povezujejo ga sodelovanja v teroristični organizaciji. Po poročanju avstrijskih medijev naj bi šlo za znanca oziroma pajdaša pripadnika islamske države, ki je 2. novembra lani v središču avstrijske prestolnice umoril štiri ljudi in jih 23 ranil, od tega sedem huje. Terorista Kujtima Fejzulaija, 20-letnika albanskega rodu z avstijskim in severnomakedonskim državljanstvom, je takrat ustrelila policija.

Reuters
Avtomatsko puško zastava M70, s katero je streljal Fejzulai.

21-letnika, sicer naturaliziranega avstrijskega državljana, so včeraj ob približno 5. uri zjutraj aretirali na domu njegove širše družine v stanovanjski skupnosti Alerlaa na obrobju Dunaja. Operacija je bila posledica temeljite preiskave avstrijskega urada za zaščito ustave in boj proti terorizmu (LVT), ki se je po noči terorja 2. novembra lani znašel pod glasnimi kritikami javnosti. 21-letnik egiptovskih korenin naj bi bil v ta napad bodisi vpleten bodisi je zanj vedel. Avstrijski Kronenzeitung poroča, da naj bi med dolgotrajnim zaslišanjem sodelovanje tudi priznal.

V okviru preiskave so sicer že pred tem aretirali nekega Afganistanca, potem ko so na orožju, ki ga je uporabil Fejzulai, odkrili sledi njegove DNK. Aretirali so tudi nekega Čečena, ki je bil prav tako del džihadistične mreže.