Krivi

Za upor skoraj vsem zapor: Nad policiste s kamni, palicami in citroenom

Samo Strel
10. 4. 2021, 07.44
Deli članek:

Ljubljansko okrožno sodišče je ekipo, ki je poskušala lani na Rojah policistom nasilno preprečiti, da bi nazaj v zapor odpeljali Miho Strojana, spoznalo za krivo preprečitve uradnega dejanja uradni osebi.

Nataša Juhnov/Vestnik.si
Fotografija je arhivska.

Do incidenta je prišlo aprila lani, ko so policisti z nalogom za prijetje poskušali Miho Strojana privesti na prestajanje kazni v koprski zapor, kamor se ni vrnil s prostega izhoda.

Ko ga je eden od policistov opazil v prikolici, so ga pozvali, naj pride ven, on pa je odprl okno in jim z nožem zagrozil, naj ga pustijo pri miru. Ko je Miha Strojan na pomoč poklical sorodnike in sokrajane, je zavrela kri. Ženske z otroki so okoli prikolice postavile živi zid, v policiste so leteli kamni, grozili so jim s palicami, se vanje zapeljali z avtomobilom ter Mihi, ki naj bi proti enemu od policistov celo zamahoval z nožem, naredili prosto pot za beg. Pozneje so policisti zapornika našli in ga odpeljali v zapor, iz katerega je bil izpuščen aprila letos.

Svet24
Zaradi Mihe Strojana se je 30. aprila v Rojah zgodil upor zoper policijo.

Moški v zapor, ženske pogojno

Sodišče je Miho Strojana in njegovega svaka Romana Brajdiča obsodilo na dve leti in pol zaporne kazni. Adrijana Strojana je sodišče obsodilo na dve leti in tri mesece zapora. Ker mu je pred tem preklicalo prej izrečeno pogojno kazen iz drugega sojenja, mu je obe kazni združilo v triletno zaporno kazen. Zdenku Strojanu je sodišče izreklo leto in pol zapora, njegovi sestri Jasni pa pogojno kazen leto dni zapora s preizkusno dobo štirih let. To kazen ji je sodišče združilo z že izrečeno pogojno kaznijo v drugem postopku in ji nato izreklo enotno kazen, leto in pol pogojne kazni s preizkusno dobo petih let. Nena Brezar, partnerica Adrijana Strojana, pa je bila obsojena na pogojno kazen leto dni zapora s preizkusno dobo štirih let.