Marsikdo od poslancev ne želi na volitve

Bo SMC žrtvoval ministra Počivalška za pomemben glas v parlamentu?

G.G./STA
31. 3. 2021, 17.40
Posodobljeno: 31. 3. 2021, 20.22
Deli članek:

V stranki SMC se bodo morali odločiti, v kakšni vlogi bo nastopal njihov predsednik Zdravko Počivalšek.

Primož Lavre
Janševa vlada nujno potrebuje vsaj en glas več v parlamentu. Ga bo prinesel minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Če se vrne v parlament, bo odvzel en glas SD.
Predlog koalicije za razrešitev Zorčiča, ki je skupaj s poslancema Janjo Sluga in Branislavom Rajićem zapustil SMC, je v torek ob obstrukciji večjega dela opozicije na tajnem glasovanju podprlo 45 poslancev. Za razrešitev bi bilo potrebnih 46 glasov.

Ker vladna koalicija ni bila zmožna razrešiti predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča, ki je nedavno izstopil iz SMC in skupaj s še dvema kolegoma bistvene spremenil razmerje moči v parlamentu, je zdaj na vrsti preigravanje različnih scenarij. Najbolj vroča je trenutno možnosti vrnitev prvaka SMC Zdravka Počivalška v državni zbor. Strankini poslanci si ga sicer bolj želijo na položaju gospodarskega ministra in menijo, da bi bil njegov odstop velika škoda, je povedal vodja poslancev SMC Gregor Perič

Če bo ostal predsednik DZ, bo to po Peričevih ocenah gotovo spremenilo dinamiko med DZ in vlado. "Morda se sliši idealistično, da vlado vodi koalicija, državni zbor pa opozicija. A neka sinergija mora biti," je pojasnil Perič in dodal, da to ne pomeni podrejanja DZ vladi. A če se kakšni postopki zavirajo, je po Peričevih besedah težko pod streho spraviti določene zakone.

Na vprašanje, ali bi bila morebitna Počivalškova vrnitev v DZ pogojevana z zahtevo, da postane predsednik DZ, pa je odgovoril, da so številne možnosti odprte, a ne bi rad ugibal, saj bo to rezultat pogovorov. Pogovori o drugih možnostih potekajo, vsi še niso bili opravljeni: "Dejansko se nam nikamor ne mudi. Nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha." Prihodnji dnevi bodo po Peričevem mnenju prinesli bolj oprijemljive odgovore na ta ugibanja. Verjame pa, da veliko več poslancev podpira vlado, kot so pokazale številke pri glasovanju. "Marsikdo si trenutno ne želi na volitve," je dodal.

Počivalšek državotvorno

Počivalšek je na Twitterju zapisal, da bi bila ena od možnosti za rešitev politične situacije lahko njegova vrnitev med poslance. "Ravnal bom odgovorno in državotvorno, kot v SMC vedno počnemo. Najprej pa se bomo o tem pogovorili na jutrišnjem izvršnem odboru stranke," je dodal.

Vodja poslancev SDS Danijel Krivec je v torek napovedal nov poskus Zorčičeve zamenjave. V primeru njegove razrešitve je bila koalicija v torek dogovorjena, da za novega predsednika DZ predlaga vodjo poslancev NSi Jožefa Horvata.