Mimo strategije cepilo 21 izvajalcev

Slovenija porabila le 80 odstotkov dobavljenega cepiva

Mihael Korsika
31. 3. 2021, 18.00
Posodobljeno: 31. 3. 2021, 19.59
Deli članek:

Po zadnjih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je Slovenija do zdaj prejela skupno 430.860 odmerkov cepiva proti covidu-19, a jih je porabila le 344.879 oziroma 80 odstotkov razpoložljivega cepiva. Iz podatkov Nacionalnega inštituta za javno zdravje je razvidno, da število neuporabljenih odmerkov cepiv narašča. V zadnjem tednu se je to število povečalo za slabih 4000 oziroma na 85.981 odmerkov.

Reuters
V Slovenijo smo v zadnjem tednu, od 23. do vključno 29. marca, cepili 48.390 ljudi, vsak dan v povprečju 6912.

V »skladiščih« se očitno kopiči vse več neuporabljenih odmerkov cepiv. Če bi vso trenutno razpoložljivo cepivo v Sloveniji porabili za druge odmerke, bi se precepljenost prebivalstva skoraj podvojila, saj bi narasla s 5,3 na 9,3 odstotka.

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade in nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja Jelko Kacin je pred dnevi napovedal, da bo konca junija v Sloveniji 1,7 milijona odmerkov za 70 odstotkov prebivalstva.

V državi trenutno deluje 61 cepilnih centrov znotraj statističnih regij in 13 bolnišničnih cepilnih centrov, skupno torej 74 lokacij cepljenja, je razvidno s spletnega portala Cepimose.si, ki deluje pod okriljem NIJZ. V Slovenijo smo po njihovih podatkih v zadnjem tednu, od 23. do vključno 29. marca, cepili 48.390 ljudi, vsak dan v povprečju 6912. Posamezni cepilni center je v tem času povprečno opravil 93 cepljenj.

Najuspešnejši cepilni center je v kočevski občini, kjer so cepili že več kot četrtino prebivalcev. To je po oceni tamkajšnjega župana Vladimirja Prebeliča posledica dobre organiziranosti. »Naša ekipa je ob tej organizaciji sposobna cepiti 1000 ljudi na dan,« je v pogovoru za portal Necenzurirano.si ocenil Prebelič. Namesto da bi predstavniki preostalih cepilnih centrov odhiteli v Kočevje, kjer bi na lastne oči preverili primer dobre prakse, si je kočevski cepilni center nakopal obiske inšpektorjev. Zdravstveni inšpektor je pravilnosti postopkov do zdaj preverjal že štirikrat. Obiski so trajali po pet ur, a inšpektor pri nadzoru po besedah župana za zdaj ni ugotovil nobenih nepravilnosti. Na zdravstvenem inšpektoratu so Slovensko tiskovno agencijo poudarili, da postopek nadzora v Kočevju še ni zaključen.

Mimo strategije cepilo 21 izvajalcev

Zdravstveni inšpektorat je do ponedeljka izvedel 143 nadzorov nad izvajanjem strategije cepljenja proti covidu-19. Kršitve so ugotovili pri 21 cepiteljih, ki so cepili tudi tiste, ki niso spadali v prednostne skupine v skladu s strategijo. Med njimi je celo Nacionalni inštitut za javno zdravje. Vsem kršiteljem je bila izdana ureditvena odločba, kar pomeni, da jim je bilo naloženo, naj izvajajo cepljenje v skladu z nacionalno strategijo cepljenja.

Kršitve so sicer ugotovili na Kliniki Golnik, v kirurškem sanatoriju Rožna dolina, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), na Onkološkem inštitutu Ljubljana, v Ortopedski bolnišnici Valdoltra, v psihiatričnih bolnišnicah Begunje in Ormož, v splošnih bolnišnicah Nova Gorica, Jesenice, Novo mesto, v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, v zasebni ambulanti Sajovič Erna, v Zdravstvenem domu Center, pa tudi v zdravstvenih domovih Domžale, Grosuplje, Ilirska Bistrica, Koper, Ljutomer, Tolmin, Velenje in Zdravstvenem domu Osnovno varstvo Nova Gorica.

STA
Razlika med dobavljenimi odmerki cepiv in uporabljenimi znaša slabih 86.000 odmerkov.

Pregled podatkov Nacionalnega inštituta za javno zdravje kaže na velike razlike v tem, koliko odmerkov cepiv so posamezni cepilni centri prejemali glede na tamkajšnje število prebivalcev. V Brežicah in Ivančni Gorici so prejeli najmanjši delež, v Kočevju in Sevnici ter Ribnici pa najvišjega.

V cepilnem centru v Brežicah, kjer imajo najnižji odstotek prejetih odmerkov glede na število občanov, in v cepilnem centru v Kočevju, kjer je odstotek najvišji, trdijo, da so cepiva pri NIJZ naročali v skladu s strategijo. V Brežicah trdijo, da so prejemali manj odmerkov od naročenega, v Kočevju pa svojo prednost, kot že zapisano, vidijo v dobri organiziranosti.

»Načeloma« odmerki ne bi smeli ostajati neuporabljeni

Na družbenih omrežjih so se v zadnjih dneh razširile informacije, da mora osebni zdravnik pripravljeno cepivo zavreči, če oseba ne pride na naročeno cepljenje pri osebnem zdravniku, s čimer naj bi se preprečevalo poskuse preskakovanja čakalne vrste. O tem smo povprašali tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje.

V skladu z nacionalno strategijo cepljenja morajo imeti izvajalci cepljenja vedno, kadar cepijo, pripravljeno tudi rezervno čakalno listo, ki mora biti v skladu z določenimi prednostnimi skupinami za cepljenje. Paciente z liste naj cepitelji pokličejo tedaj, ko jim zaradi različnih razlogov ostanejo odmerki cepiva, je po navedbah NIJZ še zapisano v nacionalni strategiji.  »Načeloma torej odmerki ne bi smeli ostajati neuporabljeni,« so nam odgovorili z inštituta.