Strokovnjak s Fakultete za farmacijo

Štrukelj: Mogoča povezava med trombozo in cepivom podjetja AstraZeneca, 1 primer na milijon cepljenj

J.P.
22. 3. 2021, 11.23
Posodobljeno: 22. 3. 2021, 12.51
Deli članek:

Večjo nevarnost kot cepivo AstraZenece predstavljajo kontracepcijske tabletke.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Novosti v zvezi z razvojem novih cepiv je predstavil Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo v Ljubljani. Kot je uvodoma dejal, je v tretji razvojni fazi trenutno 23 cepiv. Kar se tiče Evropske unije in Evropske agencije za zdravila (Ema), so v tekočem pregledu tri cepiva, in sicer proizvajalca CureVac, za katerega smo v Sloveniji že podpisali pogodbo; ruski Sputnik V; in cepivo proizvajalca Novavax. Slednje z razliko od ostalih ni na osnovi dna in dnr; vsebuje namreč protein, torej popolnoma enako beljakovino, ki jo uporablja virus, da se z njo pripne na površino naših celic.

Kot je dodal, je 37.000 prostovoljcev prestalo klinično testiranje za omenjeno proteinsko cepivo. Njegova učinkovitost je, kot se je izkazalo, 90-odstotna, pri čemer je učinkovit tudi proti britanskemu in južnoafriškemu sevu.

Varno in učinkovito

Pričakuje, da bo CureVac najverjetneje najprej registriran.

Potem ko je Evropska agencija za zdravila v četrtek potrdila, da je cepivo AstraZenece varno in učinkovito ter da ni povezano s povečanim tveganjem za nastanek krvnih strdkov, je Štrukelj odločitev označil za pravilno in pričakovano. Poudaril je, da je cepivo varno in učinkovito. Pri tem je navedel ugotovitve nemškega inštituta, da je mogoča povezava med pojavom tromboze v možganih in cepljenjem z omenjenim cepivom, a da je verjetnost izjemno redka, in sicer en primer na milijon cepljenj, ob čemer je za primerjavo navedel kontracepcijske tabletke, pri katerih je verjetnost nastanka krvnih strdkov tisoč na milijon.

Več informacij

Pristojnim je priporočil, da cepljenim izdajo kartonček z informacijami o cepivu in opisom pričakovanega odziva organizma na cepljenje. Vseboval naj bi tudi navodila, kako ravnati v primeru pričakovanih odzivov. Pozval je tudi k ustanovitvi več klicnih centrov, kamor bi lahko cepljeni naslovili svoja vprašanja. Ob tem je poudaril, da naj posameznik osebnega zdravnika pokliče, če pričakovani odziv organizma po 72 urah ne izzveni.

Dejal je še, da nam bo kolikor toliko normalno poletje omogočilo le množično cepljenje.