Varčevanje z energijo

Priložnost za krepitev pomena učinkovite rabe energije

N.N.
8. 3. 2021, 09.52
Posodobljeno: 8. 3. 2021, 09.54
Deli članek:

V Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) svetovni dan varčevanja z energijo vidijo kot priložnost za krepitev pomena učinkovite rabe energije in varovanja okolja.

Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij
Tatjana Zagorc

»Iz nekaterih odpadkov je možno izdelati nove materiale in izdelke, druge pa je možno dodatno izkoristiti in jih predelati v energijo ter s tem prispevati k energetski učinkovitosti,« so ob svetovnem dnevu varčevanja z energijo, ki smo ga obeležili 6. marca, poudarili v Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij (ZKŽP) pri GZS. V tej luči so izpostavili vlogo bioplinarn ter potrebo po investicijah v učinkovito rabo energije v kmetijskih in živilskih podjetjih.

»Podjetja ciljno spremljajo rabo energije in s tem tudi izboljšujejo energetsko učinkovitost. Na zbornici smo nekaterim nudili podporo tudi v okviru evropskega projekta Sinergia, kjer smo iskali možnosti za izboljšanje celotne energetske učinkovitosti v vseh procesih. Da je energetska učinkovitost resnično pomembna tudi v našem sektorju, dokazuje tudi naziv evropski energetski manager leta 2014, ki ga je takrat dobil strokovnjak enega od večjih proizvajalcev pijač. Da bodo tudi kmetijska in živilska podjetja še več prispevala k pozitivnemu učinku na podnebje, stabilnosti v dobavi energije ter dolgoročni gospodarski koristi, pa morajo biti slišana tudi pri pripravi ukrepov skupne kmetijske politike,« je poudarila direktorica zbornice Tatjana Zagorc.