Večina Majbert Pharm

Razkrito, koliko pozitivnih hitrih testov je bilo lažnih

C.E.
5. 3. 2021, 17.49
Posodobljeno: 5. 3. 2021, 18.01
Deli članek:

Podatke je posredoval Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Damjana Nemeš
Fotografija je simbolična

Potrjevanje pozitivnih izvidov hitrih testov še na PCR testiranju v obdobju od 13. februarja do četrtka je pokazalo, da je bil vsak tretji (34,3 odsotka) pozitivni izvid hitrega testiranja na okužbo s koronavirusom lažen, poroča spletni portal necenzurirano.si.  V statistiko je okužba zabeležena, ko jo potrdijo tudi s PCR metodo testiranja.

Iz njih je razvidno, da je bilo lažno pozitivnih kar 34,4 odstotka od skupno 4464 hitrih testov, ki so pokazali okužbo s covid-19. To pomeni, da je bilo do potrditve s PCR testom v izolaciji 1524 ljudi, ki takrat v resnici niso bili okuženi. 

NIJZ je ugotovil, da je bilo v prvih dneh potrjevanja, sredi februarja, lažno pozitivnih kar 50 odstotkov vseh hitrih testov, ki so jih vzeli v preverjanje. Ta teden je številka lažno pozitivnih mnogo nižja, nekaj nad desetimi odstotki. 

NIJZ
Kako zanesljivi so v resnici državni hitri testi.

Večji del testov je bil opravljen s testi, ki jih je država kupila od podjetja Majbert Pharm, ki je v zadnjih tednih spet dobilo več poslov z bolnišnicami. Podrobneje na necenzurirano.si.