Potem ko sta dom prenovila, je ta zgorel

FOTO: Tragedija družine Urbančič. "Vse je bilo v plamenih, skozi ogenj smo bežali iz hiše"

Rok Nose / Dolenjski list
5. 3. 2021, 18.10
Posodobljeno: 5. 3. 2021, 18.14
Deli članek:

Leon Urbančič si je zagotovo drugače predstavljal praznovanje osemintridesetega rojstnega dne. Verjetno si ni nikoli mislil, da bo moral z družino sredi noči bežati iz goreče hiše. Z ženo in hčerkama so si pred dvema letoma na Ševnici pri Mirni ustvarili nov dom, ki sta ga postopoma prenavljala, v soboto pa je ogenj uničil zgornje prostore in celotno ostrešje.

Rok Nose
Ogenj je uničil zgornje prostore stanovanjske hiše in celotno ostrešje.

Če želite družini pomagati, jim lahko denar nakažete na račun Rdečega križa Slovenije (OZ Trebnje, Rimska 33, 8210 Trebnje): TRR: SI56 0315 3100 2001 295, koda namena: CHAR, sklic: SI00-760158. 

»Spat sem šel okoli pol dveh zjutraj. Pred tem sem še preveril, ali so vhodna vrata zaklenjena. Ob pol treh pa me je žena zbudila, češ da gori. Kako, če sem šel ravnokar spat, to ni mogoče, sem sam pri sebi razmišljal. Vse je bilo v plamenih, skozi ogenj smo bežali iz hiše. Vsi smo zato malo opečeni, jaz sem opečen po hrbtu in stopalih, kajti stopil sem na goreč predpražnik. Žena je z rokami zaščitila mlajšo hčerko, še najbolje jo je odnesla starejša hčerka. Če se žena ne bi zbudila, ko je začutila, da je v hiši zelo vroče, bi verjetno vsi umrli. Sam sem trdno spal, ker sem šel spat malo bolj pozno,« nam je v soboto dopoldne s solzami v očeh povedal Leon, ki mu ni jasno, zakaj je zagorelo. »Resnično ne razumem. Spodaj imamo kurilnico, a je vsaj 14 dni nismo uporabljali. Na povsem drugi strani hiše je kamin, ki ima dimnik iz nerjavnega jekla, zato tam ni moglo zagoreti. Ogenj se je širil iz povsem drugega konca hiše. Iskreno, občutek imam, kot da bi nam kdo hišo požgal,« razmišlja.

Rok Nose
Leon Urbančič se je z družino v hišo vselil pred dvema letoma. Z ženo sta veliko vložila v njeno prenovo, ogenj pa je v nekaj minutah uničili ves njun trud.

PREJŠNJI TEDEN VGRADIL ŠE VRATA

Z ženo sta v dveh letih v prenovo hiše vložila veliko truda pa tudi denarja. Pred nekaj meseci sta zamenjala tudi ostrešje. Leon ob tem pove, da je nedavno zaključil urejanje mansarde, kjer so imeli spalne prostore. »V torek sem naredil še zadnjo stvar, ki je bila potrebna, in sicer sem vgradil vrata. Dobro, da smo ob menjavi strehe dodali veliko kamene volne in ladijski pod zamenjali z mavčnimi ploščami. To je vsaj malo zadržalo ogenj, da smo imeli čas zbežati, sicer bi verjetno streha gorela kot bakla,« dodaja. Nesreča ga je močno prizadela. Kako ga ne bi, saj sta z ženo pridna in delavna, v treh izmenah delata v novomeški Krki. Marsičemu sta se odrekla, da sta zase in za hčerki uredila topel in prijeten dom.

A kot je poudaril Leon, je najpomembnejše, da so živi. Odločen je, da bosta z ženo hišo uredila, kot je bila do minule sobote, ko jo je uničil požar. Mlada družina bo zdaj nekaj časa prebivala v vasi Kriška Reber, od koder prihaja Leon, ki se zahvaljuje vsem, ki so jim v teh težkih časih priskočili na pomoč.

PGD Selo pri Mirni
Hišo mlade družine so ponoči zajeli ognjeni zublji.

POMAGALO OKOLI 40 GASILCEV

Poveljnik GPO Mirna in vodja intervencije Andrej Zupančič je povedal, da so prvi poziv prejeli ob 2.53. »Lastnik je javil na center za obveščanje, da gori stanovanjski objekt. Mi smo po petih minutah izvozili z vozilom GVV-1 in prišli na kraj nesreče. Prva ugotovitev je bila, da so vsi štirje člani družine sami prišli ven. Takoj smo začeli gasiti in izdali alarm po dodatnih gasilskih enotah. Vreme nam je bilo naklonjeno, saj ni pihalo. Zelo hitro smo požar omejili in ukrotili, tako da smo lahko začeli pregledovati notranjost objekta. Odstranili smo tudi plinsko jeklenko, da bo preprečili dodatne nevšečnosti oziroma eksplozijo,« je pojasnil. V intervenciji so sodelovala vsa štiri društva GPO Mirna, in sicer PGD Mirna, Ševnica, Volčje Njive in Selo pri Mirni, pri oskrbi jeklenk je pomagal gasilec PGD Trebnje. »Prisotnih je bilo okoli 40 gasilcev s petimi vozili,« je dodal vodja intervencije. Gasilci so nekaj časa ostali na straži ter pomagali počistiti in prekriti streho z zaščitno folijo, da ne bo zamakalo.

Rok Nose
Vodja intervencije Andrej Zupančič

VZROK POŽARA ŠE NI ZNAN

Ob našem obisku so bili na delu tudi policisti in kriminalisti, ki so ugotavljali vzrok požara. Kot je povedala predstavnica za odnose z javnostmi PU Novo mesto Alenka Drenik, je po prvih ocenah škode za okoli 30 tisoč evrov. »Policisti in kriminalisti so opravili ogled, zavarovali najdene sledi, vzrok požara še preiskujejo. Z ugotovitvami bodo seznanili pristojno tožilstvo,« je še zapisala.

POMOČ MLADI DRUŽINI

Družina v teh težkih časih potrebuje marsikaj, veseli bodo vsake pomoči, pravijo. Na trebanjskem območnem združenju Rdečega križa Slovenije so odprli račun, kamor lahko nakažete denar in jim tako pomagate. Slovenci smo že večkrat pokazali, da znamo stopiti skupaj in pomagati, naj bo tako tudi v tem primeru.

Rok Nose
Policija in kriminalisti na delu